open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Obuća: Razgovarano sa potencijalnim partnerima; Adžem: U BPK formirati vlast po ugledu na FBiH
Aida Obuća, koja se nalazi na čelu Kantonalnog odbora SDA BPK i aktuelna premijerka BPK za Faktor je kazala kako je KO SDA BPK formirao pregovarački tim i pokrenuo konsultacije o formiranju vlasti u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde. 
12.10.2022. u 21:09
get url
text

Inače, od 19 političkih subjekata koji su na održanim općim izborima prijavile svoje kandidatske liste za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona koja ima 25 zastupnika, čak 13 je prešlo izborni prag.

Konstruktivni i korektni razgovori 

- Nakon što su prebrojani glasovi na redovnim biračkim mjestima u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, defiitivno je, a i očekivano da SDA BPK Goražde, ostaje dominantno najjača politička stranka u BPK Goražde.

Uzimajući u obzir volju građana kantona koji su povjerili veliku podršku Stranci demokratske akcije, Kantonalni odbor SDA BPK Goražde formirao je pregovarački tim i pokrenuo konsultacije o formiranju vlasti na programskim osnovama sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u Skupštini BPK Goražde - kazala nam je Obuća i dodala:

- Proteklih nekoliko dana obavljeni su vrlo konstruktivni i korektni razgovori sa potencijalnim partnerima u budućoj skupštinskoj većini, a sve sa ciljem što bržeg formiranja Vlade BPK Goražde pred kojom je veliki posao - nastaviti putem dosadašnje kantonalne vlade predvođenom SDA u realizaciji postojećih, ali i implementiranju drugih projekata bitnih za bolji život svih građana u BPK Goražde.

Kaže kako su građani BPK Goražde prepoznali kvalitetan rad Vlade BPK Goražde na čelu sa Strankom demokratske akcije u protekle četiri godine.

- Svojim glasovima su nam dali zadatak i obavezu da i u narednom mandatu nastavimo predan rad na stvaranju boljih uvjeta za život na području BPK Goražde. Mi kao ozbiljna stranka ćemo zajedno sa našim partnerima u Skupštini i Vladi sigurno na najbolji način odgovoriti našim sugrađanima.

Čekamo potvrdu rezultata Centralne izborne komisije BiH, a nakon toga ćemo poduzeti konkretne korake u formiranju skupštinske većine i Vlade BPK Goražde, koju će, nadamo se i u naredne četiri godine predvoditi SDA kao najjača politička partija u našem kantonu - rekla je Obuća.

"BPK bi mogao postati kolateralna šteta" 

Svoje zastupnike u Skupštini BPK će imati SDA, Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, Nova politička inicijativa, NES, Nezavisna građanska lista, Bosanska narodna stranka, Bosanskohercegovački demokrati - Džebrail Bajramović, Liberalna stranka, DF/GS i SBB.

VEZANI TEKST - Politički fenomen sa Drine: 13 stranaka osvojilo mandate u Skupštini BPK koja ima 25 zastupnika

- Činjenica da će 13 političkih subjekata imati svoje predstavnike u Skupštini BPK govori nam da će formiranje većine biti opterećeno ustupcima "izabranih" predstavnika u obliku nepotizma i radnji koje tangiraju liniju kriminala i korupcije.

BPK, po mom skromnom mišljenju, treba formirati vlast po uzoru na Federaciju BiH jer finansijski neodrživ, kanton Goražde bi u suprotnom mogao postati kolateralna šteta odnosa na višim nivoima vlasti - mišljenja je Dževad Adžem (DF), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji živi u BPK. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.