Ova aktivnost organizirana je u okviru obilježavanja godišnjice osnivanja ove jedinice, kao i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda.

Ministar Osmanović je, ovim povodom, istakao kako su njegove emocije danas posebne, jer osjeća neizmjeran ponos na sve pripadnike ove hrabre jedinice, a zbog poginulih među njima taj ponos se miješa sa tugom, jer su mnogi mladi momci svoje živote morali ugraditi u temelje naše jedine domovine.

Hrabrost trajno zapisana u historiji

"Crni labudovi" su jedna od najorganiziranijih jedinica Armije RBiH koja je bila prisutna na mnogim ratištima širom Bosne i Hercegovine. Hrabrost njenih pripadnika ostala je trajno zapisana u historiji naše domovine i na spomen-obilježjima širom naše države.

- Veoma je važno da čuvamo i njegujemo kulturu sjećanja. Naša zemlja nikada nije upamtila tako odvažnu i hrabru generaciju koja je tako voljela svoju domovinu kao ta iz devedesetih godina. Mnogo njih je svoje živote položilo, kako bi sačuvali našu Bosnu i Hercegovinu i to nikada ne smijemo zaboraviti. O tome moramo učiti  i stalno podsjećati nove generacije koje dolaze - kazao je, između ostalog, ministar Osmanović.

Podsjetio je i na riječi koje najbolje opisuju heroja, rahmetli Hodžića, "da je bio izuzetno hrabar borac koji je zajedno sa svojim saborcima išao na liniju i odatle komandovao. Svojom hrabrošću i plemenitošću ohrabrivao je sve borce, ali i brinuo o svakom ponaosob. Mehdin je bio i ostao istinski heroj odbrane naše domovine kojeg narod nije zaboravio, niti će. Prenio je na nas ideju da je naša obaveza dati sve od sebe za odbranu naše države i svih njenih naroda".

Tokom današnjeg obilježavanja istaknuto je i kako "Crni labudovi" nikada nisu odbili nijedan zadatak. Svojoj organiziranošću i hrabrošću lahko su bili prepoznati gdje god bi se pojavili, a narodu su ulijevali nadu i sigurnost.

U okviru manifestacije Dani obrane Sapne u naselju Zaseok danas je, također, obilježena godišnjica pogibije narodnog heroja Senada Mehdina Hodžića i boraca koji su 10. maja 1992. godine dali živote za odbranu domovine. Na mjestu pogibije kapetana Hodžića predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, lokalne vlasti, boračkih organizacija položili su cvijeće i proučili Fatihu poginulima, nakon čega su posjetili šehidsko mezarje u Zaseoku.

Bili okruženi tenkovima

Avdo Subašić jedan je od boraca koji su toga dana bili u Zaeoku. Prema njegovim riječima, kada je počelo granatiranje pored kapetana Hodžića je ostalo 10-15 slabo naoružanih boraca. 

- Bili smo okruženi tenkovima, granatiranje je krenulo sa nekoliko strana - izjavio je Subašić za Fenu. 

Među borcima kapetana Hodžića bio je i Osman Mahmutović. Sjećanja na taj dan su mu još uvijek svježa.

- Nas je jako malo ostalo taj dan u Zaseoku, da li smo bili hrabri ili pomalo ludi sad ne bih znao reći - izjavio je Mahmutović.

Tog dana ranjen je i Hase Tirić, Hajro Mešić dan ranije, dok je Šefik Garibović izgubio život kao 17-godišnjak. Po sjećanju Subašića i Mahmutovića, napad na Zaseok nije trajao dugo, ali gubici s kojima su se sreli u tome trenutku bili su nemjerljivi, ostali su bez prijatelja iz djetinjstva.

Za njih je svaki deseti maj povratak u prošlost sa sjećanjima na strahotu kojoj su bili izloženi.

Senad Mehdin Hodžić je rođen 1957. godine, a u trenutku pogibije imao je 35 godina. Petnaestak dana prije pogibije, Hodžić je preuzeo dužnost komandanta taktičke grupe Teritorijalne odbrane Zvornik sa sjedištem na slobodnoj teritoriji Sapne. Zajedno sa Hajrudinom Mešićem, kapetanom Hajrom, a uskoro i sa Hasetom Tirićem, organizovali su odbranu sa te slobodne teritorije.