open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Novoizgrađeno obdanište "Razigrani dani" otvorilo vrata za prve mališane
Od danas su u novoizgrađeni objekat obdaništa "Razigrani dani" u Ulici Patriotske lige počeli dolaziti prvi mališani na pohađanje predškolskog odgoja i obrazovanja.
21.09.2020. u 14:56
get url
text

Sam prijem i smještaj mališana radi Javna ustanova "Djeca Sarajeva" koji su ovaj prostor površine od 460 metara kvadratnih uzeli od Općine Centar na osnovu ugovora o zakupu po povoljnim uvjetima. Tim povodom je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, tokom dana, zajedno sa vijećnicima Velijom Katicom i Teom Mušić posjetio ovaj vrtić.

– Danas je prvi dan kako su mališani vrtića "Razigrani dani" u svome objektu. Trenutno ovdje boravi 40 mališana dok će ostali nakon što njihovi roditelji završe proceduru oko potpisivanja ugovora biti primljeni u vrtić koji ima kapacitet od 80 djece. Mališani su sretni zbog ovoga kao i uposlenici naše javne ustanove jer smo dobili jedan divan objekat na ovoj lokaciji sa najsavremenijim rekvizitima i učilima za našu djecu, koji ispunjavaju sve propisane standarde i normative za predškolski odgoj i obrazovanje. Pored vrtića imamo i lijepo uređeno dvorište u kojem djeca rado provode svoje slobodno vrijeme - objasnila je direktorica Javne ustanove "Djeca Sarajeva" Amela Buljubašić.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju načelnik Ajnadžić je zajedno sa direktoricom Buljubašić u prostorijama Centra za zdravo starenje "Razigrani dani", koji su smješteni na spratu iznad obdaništa, razgovarao o narednim projektima obnove i izgradnje vrtića kako bi se smanjila lista čekanja za upis u vrtiće oko 1.400 mališana.

- Naša djeca zaslužuju da imaju priliku boraviti u ovakvim predškolskim ustanovama šta za njih znači sretno djetinjstvo, a za njihove roditelje briga manje kome će povjeriti svoje dijete na čuvanje dok oni rade. Stoga će Općina Centar učiniti sve što je u njenoj moći da se osposobe ili izgrade još neki objekti za boravak naših mališana na nekoliko lokacija u Centru među kojima su na Koševskom brdu, Bardakčijama... - istakao je Ajnadžić.

Današnjem obilasku su također prisustvovali savjetnik općinskog načelnika za investicije Mustafa Resić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić. Izgradnja ovog objekta su zajedničkim sredstvima finansirali Općina Centar sa 2,3 miliona maraka i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa 800.000 maraka, saopćila je Općina Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.