open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Novalić: Možda i večeras donesemo uredbu koja će pooštriti kaznu za one koji krše mjere izolacije
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako Vlada FBiH usaglašava uredbu koja će pooštriti sankcije za one koji krše mjere samoizolacije. 
23.03.2020. u 17:35
get url
text

- Možda ćemo već večeras donijeti uredbu. Sinoć je samo tri osobe prekršilo policijski sat, ali je bilo 61 njih koji su prekršili mjere samoizolacije. Ne mogu da vjerujem da je nekome važno da li sam zakopčao sako i kako mi stoji maska. Na našu sreću u ovakoj situaciji imamo i drugu vrstu ljudi, odgovornih i ozbiljnih. Želim ipak govoriti o njima. O našim ljekarima, policajcima, inspektorima i svim onim koji su uključeni u sistem zaštite života i zdravlja ljudi. Imamo i naše profesore i studente Mašinskog fakulteta i Medicinskog koji baš u ovim trenucima prave zaštitne maske za naše ljekare - rekao je Novalić na današnjoj press konferenciji i dodao: 

"U ovom momentu usaglašavamo uredbu za one koji ne poštuju naredbu nadležih organa, naročito one koji imaju rješenja o izolaciji a ne poštuju ih. Za vašu informaciju sinoć je zabranu kretanja prekršilo smao tri građanina ali cijelo vrijeme oko 61 koji su u izolaciju ne poštuju tu istu mjeru. zato smo odlučili da najdalje sutra, a možda i večeras donesemo urednu koja znatno pooštrava kazne za takve osobe. Užurbano radimo na rebalansu budžeta koji bi bio okrenut u borbu protiv koronavirusa". 

Objasnio je kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH instiutucija koja će ravnopravno prema opterećenju oboljelih dijeliti ne samo humanitarnu već i ono što se intenzivno nabavlja ovih dana.

- Cilj je da FBiH doće do svakog grada, općine - rekao je Novalić. 

Upitan koliko osoba je u izolaciji i ugroženo zbog zabave u Igmanu, da li neko zbog toga treba krivično odgovarati, Novalić je rekao da je to pitanje za organe gonjenja.

- Relativno veliki broj je paraliziran. Nije dakle zaražen. A to su tri fabrike. Jedna je u Konjicu, Goraždu i Novom Travniku. To su sve mjere predostrožnosti - kazao je Novalić. 

Kazao je da je obećana pomoć iz Turske stigla u našu zemlju i da se već radi na podjeli. 

Goran Čerkez, iz Kriznog štaba FBiH, je kazao da testova za koronavirus ima dovoljno. Rekao je da u FBiH ima 39 pozitivnih do ovog trenutka, a da je 359 testirano na koronu. 

- Nećemo tolerisati nedgovorno ponašanje građana. Pozivamo ih da poštuju mjere. Što se tiče izolatorija, on može biti bilo koji objekat, izolovati ga i koristiti. Izolatoriji se otvaraju. Do sada imamo situaciju da idemo s mjerama i do mjesec dana naprijed u odnosu na ostale države. Nažalost, imamo Klaser Konjic, pratimo situaciju - rekao je Čerkez. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.