Napetosti

Njemačka poziva Rusiju da se smiri

Objavljeno: 19.01.2019. u 09:01

Maas je još jednom pozvao Moskvu da pusti posadu tri ukrajinska broda koji su zarobljeni u novembru pored Krima

FOTO: Heiko Maas i Sergej Lavrov

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je Rusiju i Ukrajinu da smanje napetosti u istočnoj Ukrajini, dodavši pritom da su Francuska i Njemačka spremne pomoći u nadgledanju pomorskog saobraćaja uz obalu Krima.

Nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom u Kijevu, Maas je još jednom pozvao Moskvu da pusti posadu tri ukrajinska broda koji su zarobljeni u novembru pored Krima. Dodao je da Rusija mora dopustiti brodovima prolaz kroz Kerčki tjesnac koji vodi do Azovskog mora

- Sve strane moraju pridonijeti smanjivanju napetosti koje bi mogle razbuktati sukobe - kazao je Maas u Kijevu nakon što se ranije u petak u Moskvi sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

Klimkin je pozdravio ponudu za nadgledanje pomorskog saobraćaja kroz Kerčki tjesnac. Lavrov je novinarima izjavio kako je ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio prijedlog njemačke kancelarke Angele Markel od prije mjesec dana da njemački stručnjaci nadgledaju tjesnac, ali da oni još nisu stigli.

Događaji u Kerčkom tjesnacu su pogoršali napetosti između Ukrajine i Rusije nastale nakon ruskog pripajanja Krima 2014. i sukoba između ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini.

Maas je izrazio žaljenje zbog nedostatka napretka u provedbi tzv. mira iz Minska koji je trebao okončati sukobe u istočnoj Ukrajini.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije