open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Njemačka, EU i NATO neće dopustiti sigurnosni vakuum u BiH
U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke je objavljena informacija o ponovnom učešću njemačkih vojnika u EUFOR-Althea misiji u Bosni i Hercegovini.
18.08.2022. u 13:52
get url
text
get url
text

- Nećemo dozvoliti da se stvori sigurnosni vakuum u našem neposrednom susjedstvu - navodi se u saopćenju. 

U objašnjenju se navodi da je unutrašnja situacija u Bosni i Hercegovini napeta, te da "postoje snage koje žele podijeliti državu".

- Šaljemo signal da je Njemačka sa svojim partnerima posvećena sigurnosti ljudi u zemlji. Također pomažemo u tome da se izbori u oktobru održe u sigurnom okruženju. Nećemo dozvoliti da se stvori vakuum u Bosni i Hercegovini; umjesto toga, nastavit ćemo zauzimati jasan stav protiv politike podjela - citiran je specijalni izaslanik Njemačke za Zapadni Balkan, Manuel Sarrazin.

VEZANI TEKST - Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Dodik u RS-u kreira histeriju

Navodi se da obnovljeno učešće Njemačke vojske u misiji u BiH predstavlja "važan znak snažne predanosti" te zemlje u regionu, te da je državna ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posjetila BiH u martu.

Istaknuto je da činjenica da se Njemačka ponovo pridružuje ovoj operaciji kao nacija koja šalje trupe također šalje snažnu političku poruku Ujedinjenim nacijama.

- Vijeće sigurnosti UN-a trenutno je odobrilo operaciju do novembra 2022. Ovo odobrenje pruža jasnu osnovu prema međunarodnom pravu za učešće Njemačke. Njemačka vlada radi s partnerima Njemačke u Vijeću sigurnosti UN-a kako bi osigurala da se ovlaštenje za EUFOR-ALTHEA ponovo obnovi - stoji u saopćenju.

Navedeno je i da je ponovno pridruživanje EUFOR-ALTHEA također povezano sa Strateškim kompasom EU za sigurnost i odbranu, koji je usvojen u martu kao ključni strateški dokument za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku EU.

- EU tako sada može praktično dokazati da može djelovati, posebno u svom neposrednom susjedstvu - stoji u saopćenju, prenosi RSE. 

Vojna misija Europske unije EUFOR–Althea naslijedila je 2004. godine misiju Stabilizacijskih snaga (SFOR) u BiH. U SFOR-u su učestvovale i Sjedinjene Američke Države i brojne druge zemlje.

Misija EUFOR-a također će održavati sigurno okruženje i podržavati poštivanje Dejtonskog sporazuma, te pružati obuku za Oružane snage BiH. Jedina je kopnena vojna misija EU-a i ima mogućnost i upotrebe sile.

Operacija EU-a provodi se korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a i stoga odražava blisku sigurnosnu saradnju između EU-a i NATO-a. Njemačka je prethodno učestvovala u operaciji od 2004. do 2012.

Samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, EU je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.