open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva
Neznanje ili obmanjuje javnost: Vranić tvrdi da su sve vakcine priznate u EU
Ministar zdravstva Haris Vranić najavivši danas mogućnost uvođenja restriktivnijih mjere za nevakcinisane građane, pozvao je sve građane na vakcinaciju, iznoseći tvrdnju da su "sve vakcine priznate u Evropskoj uniji".
20.08.2021. u 14:29
get url
text

- Nadam se da će stanovnici KS konačno shvatiti da je vrlo važno da se vakcinišu. Nemojte dozvoliti da zbog vas neko oboli i završi sa smrtnim ishodom. Pozivam na vakcinisanje po stoti put, sve vakcine su provjerene i priznate u EU. Dobit ćete i bar kodove za kretanje - kazao je Vranić.

Da li je ministar zdravstva ovom izjavom pokušao obmanuti javnost ili je samo pokazao neznanje i neupućenost u ono što bi itekako trebao biti upućen, to je samo njemu poznato.

Vakcina Sinopharm koja će od 23. augusta biti na raspolaganju građanima u mnogim zemljama EU nije priznata. Vijeće Evropske unije dopustilo je zemljama EU da samostalno odlučuju da li će dozvoliti ulaz putnicima koji su primili vakcine koje nisu odobrene od strane Evropske agencije za lijekove (EMA), među kojima je i kineska vakcina Sinopharm.

Da li je ministar, koji tvrdi da je i vakcina Sinopharm priznata u EU upućen da u zemljama EU-a, primjera radi Njemačka, Danska, Francuska, Luksemburg, Poljska i Malta ne priznaju vakcinu Sinopharm, a donedavno je čak nije priznavala ni Hrvatska.

Sputnik V također nije dobio zeleno zvjetlo od EMA. 

Vakcine koje je odobrila EMA proizvedene su u farmaceutskih kompanija Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac i Johnson & Johnson.

Dakle, suprotno Vranićevoj tvrdnji, istina je da nisu sve vakcine priznate u EU. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.