open-navfaktor-logo
search
Računanje vremena
Ne zaboravite noćas pomjeriti kazaljke za jedan sat unazad
Ljetno računanje vremena završit će u nedjelju, 27. oktobra pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad, te će vrijeme u 3.00 sata biti računato kao 2. 00 sata
26.10.2019. u 19:05
get url
text

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjetilo je da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako što se kazaljke na satovima pomjeraju za 60 minuta unazad.

Shodno tome, ljetno računanje vremena završit će u nedjelju, 27. oktobra pomjeranjem kazaljki za jedan sat unazad, te će vrijeme u 3.00 sata biti računato kao 2. 00 sata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Mnogi su protiv ove prakse, ističu kako je besmisleno i potpuno nepotrebno, pa je Odbor Evropskog parlamenta u martu izglasao sa 23 glasa za i 11 protiv da se 2021. godine ukine pomjeranje sata koje se decenijama događa dva puta godišnje - u martu i oktobru.

Brojna istraživanja, koja su do sada provedena, pokazala su kako je promjena vremena, uzrokovana pomicanjem sata u martu i oktobru, povezana najviše sa psihičkim tegobama.

Ljekari ističu kako su te tegobe puno rjeđe kada se prelazi na zimsko računanje vremena, nego u martu kada počinje ljetno računanje vremena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.