open-navfaktor-logo
search
Nekad i sad
Naša stranka - partija u koju su se mnogi njeni članovi razočarali, a leđa joj okrenuli i osnivači
Naša stranka godinama unazad suočava se sa unutrašnjim problemima, previranjima i političkim sukobima. Stranku su napustili mnogi, krenuvši od njenih osnivača pa sve do uglednih članova.
10.08.2021. u 19:13
get url
text

Posljednja u nizu koja je napustila ovu stranku je Amra Zulfikarpašić, gradska vijećnica u Sarajevu koja je bila i član Glavnog odbora. 

Zulfikarpašić u svom obrazloženju otkrila je da "Našu stranku stihijski napuštaju članovi, sve odreda obrazovani ljudi sa dignitetom, koji imaju svoje profesije u kojima su uspješni".

Da se u Našoj stranci iza zatvorenih vrata događaju razna previranja, neslaganja i politički sukobi govore i brojna imena koja su napustila Našu stranku.

Među prvima koji su napustili ovu političku partiju je Bojan Bajić, prvi predsjednik i jedan od osnivača Naše stranke. Ovaj biznismen, koji je prije osnivanja Naše stranke bio član Predsjedništva SDP-a, nakon napuštanja Naše stranke u potpunosti se povukao iz političkog života.

Stranku je 2016. godine napustio i reditelj Dino Mustafić, koji je također jedan od osnivača stranke, a nakon njega iz političkog života se povukao i treći osnivač, reditelj Danis Tanović.

VEZANI TEKST - Amra Zulfikarpašić nije više u Našoj stranci: Stihijski odlaze obrazovani članovi
 

Da Našu stranku stihijski napuštaju obrazovani članovi koji su uspješni u svojim profesijama govori i činjenica da je stranku napustio ugledni doktor iz Tuzle Adnan Burina. Burina je često iskazivao nezadovoljstvo radom stranke što je na kraju rezultiralo i samim napuštanjem.

Stranku je sredinom prošle godine napustio i profesor Ibrahim Obhođaš, koji je otišao u sličnom tonu kao i Zulfikarpašić, pritom najavivši da će otići još mnogi. 

- Otišli su mnogi prije mene. Mnogi koje sam poštovao i koji su imali dobre namjere, ali za koje nije bilo mjesta. Otići će još mnogi, to vam obećavam kao neko ko zna kako Naša stranka izgleda iznutra - kazao je tada Obhođaš.

Našu stranku napustili su i oni koji iza sebe imaju uspješnu političku karijeru. Među njima je Dennis Gratz, bivši zastupnik u u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 

- Žao mi je što je organizacija koju sam osnovao zavela policijski sistem u kojem se iz slobodnog stava uvijek čita neko neprijateljstvo - kazao je Gratz u jednom intervjuu prilikom napuštanja stranke.

Sredinom 2017. godine ovu političku partiju napustio je i generalni sekretar Naše stranke Albin Zuhrić, a zanjim još nekoliko mladih kadrova.

Enisa Spahić, koja je ukazivala na probleme u Našoj stranci početkom ove godine, a neposredno nakon Lokalnih izbora, napustila je stranku nakon što je dala podršku SDA u Općinskom vijeću u Novom Gradu. Iz Naše stranke su Enisu Spahić nazvali "prevaranticom i izdajnicom", te su objavili njenu fotografiju sa krvavom rukom preko njenog lica.

Naša stranka se suočila sa osipanjem kadrova i zbog koaliranja sa Narodom i pravdom, zbog čega je stranku napustila članica Glavnog odbora Arijana Turković, čija se aktivnost u stranci bilježi od samog njenog osnivanja.

Podjele u Našoj stranci izazvalo je i napuštanje zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Damira Marjanovića. Zbog toga je stranku napustio i Tarik Jažić, kojeg je Naša stranka na Lokalnim izborima 2016. godine kandidirala za načelnika Općine Stari Grad. On je kazao da je stranku napustio "zbog loših međuljudskih odnosa jer rukovodstvo nije slušalo ljude s terena i nije spremno na nove ideje i nova lica".

VEZANI TEKST - Edin Forto jedini kandidat za predsjednika Naše stranke
 

Previranja, politički sukobi i nesuglasice Našu stranku prate godinama unazad, a situacija je kulminirala nedavnom ostavkom predsjednika ove političke partije Predraga Kojovića, koji je kasnije povukao svoju ostavku, te najavio da će je obnašati do 4. septembra, kada će za novog predsjednika Naše stranke vjerovatno biti izabran premijer KS Edin Forto, koji je i jedini kandidat za ovu funkciju.

Prvobitno se spekulirao da bi Fortin protivkandidat mogao biti načelnik Općine Centar Srđan Mandić, što se nije svidjelo rukovodstvu Naše stranke koji na ovoj funkciji vide isključivo Edina Fortu. Neki izvori tvrde da Mandić zbog neplaćanja članarine u stranci uopće neće imati pravo na učešće u kongresu.

Iako je nakon Kojovićeve ostavke najozbiljniji kandidat za predsjednika ove stranke bila Sabina Ćudić, to se pak nije dogodilo. Štaviše, kandidatura Forte, koji će kako sada stvari stoje, biti ujedno i jedini kandidat za predsjednika, nagovještava da Kojović u stranci i dalje ima veliki utjecaj, s obzirom na to da je Forto upravo njegov izbor. 

Krizu u Našoj stranci prokomentirala je i Ivana Marić, politička analitičarka koja se još predstavlja nezavisnom, kazavši da je ovo idealna prilika da stranka krene uzlaznom putanjom, te da bi ovo mogao biti bolji koncept vođenja stranke. 

Ugledu Naše stranke ozbiljno su naštetila i dešavanja u Mostaru. Nakon što je na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Mostara izbor za gradonačelnika bio u rukama dvije vijećnice iz Naše stranke Irme Baralija i Boške Ćavar, one su odlučile ostati suzdržane te poziciju gradonačelnika prepustiti HDZ-u, odnosno Mariju Kordiću. Rukovodstvo Naše stranke pozdravilo je izbor Ćavar i Baralije. Kojović je tada naglasio kako su ga Baralija i Čavar impresionirale svojim potezom.

Naša stranka ne kotira dobro ni u Vladi KS. Bivša ministrica pravde Lejla Brčić bila je jedina ministrica u Vladi KS delegirana ispred Naše stranke, a krajem aprila ove godine podnijela je ostavku nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine doveo u pitanje rad novoformiranih ministarstava čije je spajanje i razdvajanje s pravnog aspekta odobrila upravo ona. Ostavku je pravdala navodnim privatnim razlozima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.