Jedan muškarac je osuđen na smrt u Bjelorusiji 31. jula zbog dvostrukog ubistva uprkos tome što je Evropska unija više puta urgirala da se ukine smrtna kazna u jedinoj evropskoj zemlji u kojoj se ona još izvršava.

Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Minsku, Vyasna (u prijevodu znači proljeće), saopćila je da je sud u istočnom gradu Vitsebsku proglasio Viktara Paulaua krivim za ubistvo dvije starije žene krajem decembra i osudio ga na smrt, prenosi Reuters.

Sud je zaključio da je Paulau na smrt pretukao dvije umirovljene sestre u selu u blizini Vitsebska i ukrao im novac i alkoholna pića.

Paulau, koji ima 50 godina, kazao je sudu da žali zbog počinjenog i molio je da mu se poštedi život.

On je drugi Bjelorus osuđen na smrt ove godine nakon što je 36-godišnji Aljaksandar Asipovič dobio smrtnu kaznu zbog ubistva dviju djevojčica 2018. godine.

Već godinama, EU apelira na Bjelorusiju da se pridruži drugim država i ukine smrtnu kaznu.

Prema podacima organizacija za ljudska prava, oko 400 ljudi je osuđeno na smrt u Bjelorusiji otkako je stekla nezavisnost nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Organizacije za ljudska prava navode da je Bjelorusija izvršila jednu smrtnu kaznu u januaru, drugu u novembru, a još dvije u maju 2018. godine.