open-navfaktor-logo
search
Kako se izboriti
Mulaomerović: Nagle promjene vremena su šok za organizam
Nagle promjene vremena itekako utječu na organizam, kaže za Faktor prim. dr. Alija Mulaomerović.
16.12.2022. u 19:41
get url
text

- Organizam nije pripremljen na nagle promjene vremena, udare, to djeluje na organizam kao šok. Organizam je navikao na ujednačenu temperaturu i kada se dese ove promjene dođe do "pobune" organizma. Također nisu dobre ni sve češće u ovo doba godine epizode smoga. Ne bi bilo loše koristiti maske kao zaštitu - govori nam Mulaomerović.

Upitali smo kako ojačati organizam, olakšati disanje, riješiti se kašlja.

- Kiselo mlijeko i med je eliksir za jačenje organizma. Ko ima simptome kašlja i teško disanje, dobro je piti čaj sa sljezom kako bi se formirao šlajm da se iskašljava, lakše diše i da se prošire plućni kanali... Ne izlagati se teškim naporima. Imamo nagle promjene vremena, treba prilagoditi odjeću. Kada je hladno, ne pretrpavati se. Organizam može da se bori protiv niskih temperatura, ali ne može protiv visokih - kaže Mulaomerović.

Dodaje kako je potrebno unositi vitamine putem voća, povrća, jesti laganu hranu, piti čajeve.

- Hronični bolesnici moraju redovno uzimati svoju terapiju i u slučaju pogoršanja obratiti se porodičnom ljekaru. Zagađenja zraka osjećaju i zdravi, a kamoli stariji, hronični bolesnici, djeca. Kome finansije dozvoljavaju, neka češće boravi na planinama - savjetuje Mulaomerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.