open-navfaktor-logo
search
Infografika
Moderni stadioni glavni adut turske kandidature za EURO 2024
U zvaničnoj kandidaturi je navedeno da bi se mečevi igrali na ukupno deset stadiona u devet turskih gradova
25.09.2018. u 14:29
get url
text

Republika Turska nada se da će dobiti ulogu domaćina Evropskog fudbalskog prvenstva (EURO) 2024. godine u četvrtoj uzastopnoj kandidaturi za domaćina smotre najboljih nacija Starog kontinenta.

Izvršni komitet Evropske fudbalske organizacije (UEFA) zasjedat će 27. septembra, u četvrtak, u švicarskom Nyonu i donijeti konačnu odluku o domaćinu Evropskog prvenstva koje će se igrati za šest godina. Kandidati su Turska i Njemačka.

Glavni adut Turske su moderni stadioni koji ispunjavaju sve kriterije UEFA-e, a u zvaničnoj kandidaturi je navedeno da bi se mečevi igrali na ukupno deset stadiona u devet turskih gradova.

Fudbalski savez Turske (TFF) za EURO 2024 nominirao je osam stadiona koji su već u upotrebi i dva stadiona koji će biti nanovo izgrađeni.

Sa dva stadiona i novim aerodromima Istanbul je okosnica turske kandidature.

Ukoliko Turska dobija ulogu domaćina, pored dva istanbulska, utakmice EURO 2024. godine bi se igrale i na stadionima u Bursi, Antaliji, Eskisehiru, Gaziantepu, Konyi, Trabzonu, Kocaeliju i Ankari.

Stadion u Antaliji će biti renoviran, a Olimpijski stadion "Ataturk" u Istanbulu će biti srušen i nanovo izgrađen, dok će u Ankari biti izgrađeno potpuno novo fudbalsko zdanje.

Novi stadion "Ataturk" u Istanbulu imat će kapacitet od 92.208 gledalaca i bit će najveći stadion kandidiran za EURO 2024.

Istanbul je kandidirao i stadion Galatasaraya “Turk Telekom“ koji je otvoren 2011. godine i najstariji je kandidirani stadion za EURO 2024.

Novi stadion u Ankari "niknut" će na mjestu stadiona "19. Maj" koji je već srušen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.