open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ministar Alikadić sa učenicima iz Kotor Varoši posjetio Zemaljski muzej BiH
Zemaljski muzej BiH u Sarajevu posjetila je danas grupa učenika bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši.
17.10.2020. u 16:04
get url
text
Zemaljski muzej BiH
Zemaljski muzej BiH

Radi se o tematskoj posjeti, u organizaciji Udruženja za kulturu i kulturno naslijeđe u BiH, koju finansira Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Cilj je omogućiti djeci, kojoj vlasti entiteta RS godinama uskraćuju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta, da upoznaju najveće historijske i kulturne znamenitosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa učenicima Zemaljski muzej obišao je ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić.

- Upoznati smo sa problemima povratnika u Kotor Varoš i smatram da je organizacija ovakve ekskurzije jedan vid podrške njihovoj borbi za ravnopravnost sve djece u obrazovanju. Bilo mi je iznimno drago vidjeti koliko smo radosti uspjeli pružiti ovoj djeci. Zemaljski muzej je naše veliko kulturno-historijsko blago i mislim da mi u Sarajevu nismo ni svjesni koliko smo privilegovani da imamo pristup njegovim zbirkama nadohvat ruke. Vlada KS je uvijek imala sluha za probleme povratničke populacije, tako da ćemo sa sličnim projektima nastaviti i u budućnosti - poručio je ministar Alikadić.

U sklopu ekskurzije učenici će obići Vijećnicu i Begovu džamiju, a pored obilaska centra Sarajeva planirana je posjeta Trebeviću i Vrelu Bosne, navodi se u saopćenju Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.