-Ovo zasjedanje je nepotrebno, besmisleno trošenje sredstava jer mi svaki dan koštamo previše kada se sastanemo. Mi kao zastupnici smo preskupi za narod da bismo se bavili trvijalnim stvarima na sjednicama Parlamenta - poručio je Mektić.

Zastupnik SDS-a je još kazao da se Parlament ne bavi vladavinom zakona, pravosuđem, ne bave se zastupnici ni krupnim ekonomskim temama i siromaštvom.

-Ne bavimo se strateškim putem, kud i kako dalje BiH ide, prvenstveno možemo govoriti o ANP-u oko koga je stvorena konfuzija. Treba građanima prezentovati potpunu istinu - rekao je Mektić. 

Slične stvari su se događale i dok je bio u Vijeću ministara potvrđuje Mektić, no on sam o tome nije odlučivao, sve je stvar kaže rukovodstva Parlamenta.

-Ja sad kao zastupnik govorim o jednoj lošoj, besmislenoj praksi. Naravno, može se to popraviti da Kolegij insistira da se izvještaji mogu dostaviti npr. do kraja januara za prethodnu godinu - objasnio je Mektić.

Bivši ministar sigurnosti se osvrnuo i na prijedlog da Nikola Špirić bude imenovan u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

-Mi kao da ovom narodu guramo prst u oko. Kao da želimo da ga u mentalnom smislu dokrajčimo. Pazite! Čovjek koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i to isključivo zbog korupcije, i koji, pouzdano znam, ima određen broj istraga u Tužilaštvu BiH zbog korupcije, mi ga stavljamo u Komisiju za nadzor nad radom Agencije za borbu protiv korupcije - potcrtava Mektić.

Radi se o negativnoj selekciji, kaže Mektić, te dodaje da je su postojale dobre namjere, trebao je, kaže, zaobići čovjeka sa takvim referencama.

-Na kraju krajeva ima raznih komisija, ovje imate komisije za razonodu, ovdje imate komisije koje razmatraju utjecaj vlage na kredenac, nema o čemu nema komisija, stavite ga negdje gdje to neće provocirati ovaj narod - završio je Mektić u svom stilu.