Bez milosti

Međunarodni sud za sportsku arbitažu potvrdio desetogodišnju suspenziju Skenderbeu

Objavljeno: 12.07.2019. u 19:46

Albanski klub se žalio na najveću kaznu koju je Evropska fudbalska federacija (UEFA) izrekla, no CAS je odbacio žalbu

FOTO: FACEBOOK

Mađunarodni sud za sportsku arbitražu u Lausanni (CAS) potvrdio je 10-godišnju kaznu albanskom nogometnom klubu Skenderbeu za namještanje utakmica u nacionalnom prvenstvu i evropskim takmičenjima.

Albanski klub se žalio na najveću kaznu koju je Evropska fudbalska federacija (UEFA) izrekla, no CAS je odbacio žalbu.

Skenderbeu je bio pod sumnjom da je u sezoni 2015/16. godine namještao utakmice u albanskom prvenstvu, ali i u Europi. Zbog toga je već bio izbačen iz evropskih takmičenja u sezoni 2016/2017, ali istraga se nastavila pa je 7. veljače ove godine donesena i odluka o ovoj rigoroznoj kazni.

- Uefina suspenzija od 10 godina i milion eura kazne su bili proporcionalni i opravdani - navodi se CAS-ovom saopćenju.

UEFA-ini istražitelji su naveli da su namještene dvije utakmice 2015. u kvalifikacijama za Ligu prvaka, jedna protiv zagrebačkog Dinama, a jedna protiv Crusadersa i dvije utakmice u Evropskoj ligi iste godine protiv lisabonskog Sportinga i moskovskog Lokomotiva, podsjeća Fena.

Uefa je navela da su igrači Skenderbeua u tim utakmicama "igrali izuzetno sumnjivo u obrani" i da su u tim susretima igrali "nezainteresirano i bez truda".

Predsjednik albanskog kluba najavio je da će slučaj predati federalnom sudu u Švicarskoj i "tamo tražiti pravdu".

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije