open-navfaktor-logo
search
Bivši fudbaler Astane
Marin Aničić za Faktor otkrio vrlo važan detalj o stadionu na kojem gostuju Zmajevi
Za četiri dana fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine očekuje nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine.
07.10.2021. u 20:43
get url
text

Izabranici selektora Ivayla Peteva, koji se ovoga puta susreo s velikim brojem otkaza uzrokovanim povredama, 9. oktobra gostovat će u Nur Sultanu kod Kazahstana.

U prvom duelu dvije selekcije Kazahstanci su odnijeli bod sa Bilinog polja golom u petoj minuti sudijske nadoknade, a naredni meč koji se igra na Astana Areni od izuzetne je važnosti za naš nacionalni tim, ukoliko želi ostati u borbi za drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi D.

Na modernom stadionu koji će ugostiti Zmajeve, a koji je svečano otvoren 2009. godine, više od pet godina u dresu Astane nastupao je i povremeni bh. reprezentativac Marin Aničić, koji trenutno dijeli svlačionicu Konyaspora sa Ibrahimom Šehićem i Amirom Hadžiahmetovićem.

Opasni iz prekida

- Kazahstanci su sretno su došli do jednog boda u prvom susretu. Iskren da budem, nisam pratio njihove ostale utakmice, ali oni uvijek igraju slično, kao što su u Zenici. Fokusirani su na odbranu i igru baziraju na kontrama i polukontrama, a pokazali su i koliko su opasni iz prekida - kazao je Aničić na početku razgovora za Faktor.

Iskusni 32-godišnji stoper u periodu od 2014. do 2019. godine nosio je dres Astane i izuzetno dobro poznaje većinu reprezentativaca Kazahstana.

- Poznajem ih sve vrlo dobro. Njih 80-90 posto igra u kazahstanskoj ligi, a tri-četiri igraju u inostranstvu, uglavnom u ruskim timovima. Sa dosta njih sam igrao u Astani - priča defanzivac koji je za najveći kazahstanski klub odigrao više od 200 zvaničnih utakmica.

Iako je BiH oslabljena izostancima Pjanića, Krunića, Saničanina, Vrančića, Sušića i Lončara, rođeni Mostarac smatra kako naša selekcija i dalje ima dovoljan kvalitet.

Fudbaler koji je reprezentativnu pauzu iskoristio za kratki odmor u Hercegovini, upozorava na ono o čemu je i Faktor nedavno pisao, a to su vremenski uvjeti u prijestolnici Kazahstana.

- Treba obratiti pažnju na dug let. Sigurno da će za dosta igrača sam put biti promjena, ali vjerujem da neće biti tako velikih problema sa adaptacijom. Pričao sam o tome sa saigračima u Konyi, Šehom (Ibrahim Šehić) i Amirom (Hadžiahmetović). Podloga, iako umjetna, uvijek je bila u odličnom stanju, a vjerujem da će se naši igrači znati prilagoditi - kaže Aničić, a onda upozorava:

- Jedna stvar je posebno bitna. U Kazahstanu je već dosta hladnije i niže su temperature. Krov na stadionu se zatvara nekada u ovo vrijeme. Iskreno zbog cijele situacije oko pandemije koronavirusa nisam upratio jesu li na stadionu već zatvorili krov, ako jesu, onda smatram da neće biti problema i da će to čak pogodovati našoj reprezentaciji.

VEZANI TEKST - Šta čeka Zmajeve u Kazahstanu: Umjetna trava iz Srbije, temperatura ispod nule

O samom stadionu, koji je kapaciteta 30.000 gledalaca, Aničić ima samo riječi hvale.

- Stadion je odličan, dosta akustičan, pogotovo ako krov bude zatvoren. Sad ne znam koliko će biti publike zbog mjera, ali ako bude veći broj gledalaca, već mogu reći da će atmosfera biti izuzetna - govori fudbaler koji je svoju karijeru počeo u Zrinjskom.

Već treću godinu Aničić brani boje turskog Konyaspora, koji poslije osam odigranih kola zauzima šestu poziciju, te je uz Trabzonspor jedini neporaženi tim u dosadašenjm dijelu sezone.

- Treću godinu sam u Konyi i generalno sam zadovoljan odabirom lige i kluba. U prvoj sezoni sam odigrao 90 posto utakmica, a onda mi se desila nezgodna povreda zbog koje sam morao na operaciju i zbog koje sam odsustvao čitavu sezonu. Sada je sve dobro. Spremam se s ekipom, radim i čekam da dobijem priliku - govori Aničić.

Realna slika

Bh. internacionalac koji je sa Astanom iskusio igranje u grupnoj fazi Lige prvaka, ali i Evropske lige, sasvim je realan kada je riječ o reprezentaciji.

- Imam 32 godine i poslije ove operacije i nije realno da budem u krugu reprezentacije, i to je realna slika. Mogu reći da jedino što fali po meni je rezultat, samo treba strpljenja. Svi igrači koji su tu imaju kvalitet za reprezentaciju, ali treba strpljenja i rada - naglašava stoper Konyaspora.

Dolaskom Miralema Pjanića u Bešiktaš, bh. kolonija u turskoj Superligi postala je brojnija za jednog fudbalera, a Aničić se za kraj kratko osvrnuo i na transfer najboljeg bh. veznjaka, koji će nažalost propustiti duel sa Kazahstanom i Ukrajinom.

- Odjeknula je ta vijest u Turskoj, gdje su navijači ionako veliki fantici. Još kad dođe zvijezda kakva je Pjanić, još iz Barcelone, a posebno kada stigne u Bešiktaš, onda je to zaista veliko. Ne treba biti posebno pamentan da kažeš da je on uz Džeku naš najbolji igrač i naravno da će nam faliti. Ipak, vjerujem da će struka naći adekvatna rješenja - rekao je na kraju Aničić, koji se nada da bi s Konyom ove sezone mogao izboriti nastup u Evropi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.