Srijeda, 22.03.2023.

Manifestacija "Buđenje": Okupljanja Bošnjaka u Aachenu i Kopenhagenu

Posjetiocima se u Aachenu, uime organizatora, Bosanskog kulturnog centra u tom gradu, obratio Mehmed ef. Jakubović koji je izrazio zadovoljstvo što su se promotori odlučili na ovakvu vrstu poduhvata, turneje kojom obilaze bošnjačku dijasporu

U njemačkom Aachenu 14. novembra i Kopenhagenu u Danskoj, dan kasnije, nastavljena je manifestacija "Buđenje". Nakon emitiranja filma o rahmetli Aliji Izetbegoviću i promocije "Edicije Bošnjaci", koja je započeta u organizaciji JU Muzeja Alija Izetbegović i Simurg medije/sedmičnika Stav, Bošnjaci u dijaspori su upoznati o društveno-političkom stanju u svojoj domovini. Izražena je zabrinutost radi političke nestabilnosti koja utječe i na stanje Bošnjaka u dijaspori koji otežano, upravo zbog nemogućnosti da budu adekvatno ohrabreni i podržani kroz institucije države BiH, čuvaju svoj nacionalni identitet od asimilacije.

Prva stanica manifestacije bila je u Švicarskoj (Zurich, Luzern, Ricken i Oberentfelden), a održana je i u njemačkom Ulmu, te luxemburškom gradu Wiltzu.

Posjetiocima se u Aachenu, uime organizatora, Bosanskog kulturnog centra u tom gradu, obratio Mehmed ef. Jakubović koji je izrazio zadovoljstvo što su se promotori odlučili na ovakvu vrstu poduhvata, turneje kojom obilaze bošnjačku dijasporu.

Delegacija Manifestacije "Buđenje" susrela se s muftijom IZ Bošnjaka u Njemačkoj Pašom ef. Fetićem s kojim su razgovarali o organiziranju Bošnjaka u Njemačkoj.

U Kopenhagenu manifestaciju u Bosanskom kulturnom centru svojim prisusutvom uveličao je Emir Poljo, ambasador BiH u Danskoj.

Direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško govorio je o značaju države za jedan narod i Aliji Izetbegoviću, jednom velikom lideru ne tako velike zemlje.

- Narod bez države je kao porodica bez kuće - naglasio je Žiško koji je govorio u svojstvu koordinatora "Edicije Bošnjaci" čije je I. kolo nedavno izašlo iz štampe, a Muzej Alija Izetbegović bio je glavni partner projekta.

O "Ediciji Bošnjaci", koju su izdali sedmičnik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, govorio je njen glavni urednik Filip Mursel Begović koji je objasnio zašto su ovakvi projekti bitni za čuvanje identiteta Bošnjaka u dijaspori.

- Vi dobro znate kako su vaše kuće izgledale nakon rata, kada ste se vraćali na zgarišta svojih domova. U kućama je raslo drveće i grmlje, kuće je preuzelo raslinje. Isto je i s identitetom koji se ne njeguje i koji se ne čuva. On biva prekriven raslinjem, a potom nestane - rekao je Begović.

Publicista Adis Tanović, autor brojnih vodiča i monografija o Bosni i Hercegovini i Sarajevu, u kontekstu izdavačkog projekta "Edicije Bošnjaci" govorio je o važnosti kulture za jedan malobrojni narod.

Manifestacija "Buđenje" se nastavlja u Norveškoj i Švedskoj, a zatim ponovo u Danskoj i Njemačkoj.

"Edicija Bošnjaci" realizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pod sponzorstvom BH telecoma. Kao naučnoistraživački projekat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu o fundamentalnom istraživanju bošnjačkog identiteta ediciju je podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Deset knjiga "Edicije Bošnjaci" bit će objavljeno u dva kola. Prvo kolo javnosti predstavljeno je u Narodnom pozorištvu Sarajevo 23. septembra 2018. Riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Koautori: Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović – kratka biografija (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić).

Drugo kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.

Uz Muzej Alija Izetbegović partneri projekta su Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh