- Jučerašnja konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma FBiH je trebala u najvećem dijelu da bude svečarskog karaktera oličenog u činu preuzimanja mandata, polaganja svečane zakletve. Međutim, u radnom dijelu sjednice desio se opasan i zlonamjeran presedan degradiranja i dekvalificiranja bošnjačkog naroda kao političkog faktora u Federaciji BiH.

Naime, iznesen je, a u nastavku sjednice i izglasan, prijedlog da u budućem sazivu rukovodstva Zastupničkog doma FBiH ne bude niti jedan Bošnjak. To znači da u rukovodstvu doma koji predstavlja i oslikava populaciju Federacije sa više od 70 posto Bošnjaka, nema Bošnjaka! Kakva se to poruka šalje, sa kojom namjerom i ko nam to indirektno ili vrlo direktno želi nešto poručiti - navod Mahmutbegović.

Kaže kako čitav proces i sva događanja od održavanja Općih izbora, uz nametnute odredbe izmjena i dopuna Ustava FBiH i Izbornog zakona od visokog predstavnika u BiH, govore da se radi o vrlo smišljenom i precizno vođenom scenariju koji ima za cilj da politički i društveno obezglavi najbrojniji narod.

- Nije sporno da politička arena dopušta razne vidove preslagivanja i borbe stranaka za dolazak na vlast, ali da se na sve moguće načine pokušava poniziti, obezvrijediti i omalovažiti bošnjački narod kao politički faktor je nešto što se nikada ne može i ne smije dopustiti.

VEZANI TEKST - "Osmorka" nastavila sjednicu Zastupničkog doma FBiH i sa HDZ-om izglasala rukovodstvo u kojem nema Bošnjaka

Opravdana je zabrinutost šta će se događati u budućnosti ako se na samom početku donose odluke kojima se Bošnjaci kao najbrojniji narod u FBiH u potpunosti isključuje iz rukovodstva Parlamenta FBiH.

Vidjet ćemo šta će nam donijeti vrijeme ispred nas. Sa ovakvim instruisanim i orkestriranim deplasiranjem Bošnjaka i sa bespogovornim pristajanjem na koalicione uvjete izdiktirane u Mostaru i Banjoj Luci, slijedi nam borba za očuvanje vrijednosti našeg naroda i naše Bosne i Hercegovine - poručila je Mahmutbegović.