open-navfaktor-logo
search
Uprkos ranijem prekidu
"Osmorka" nastavila sjednicu Zastupničkog doma FBiH i sa HDZ-om izglasala rukovodstvo u kojem nema Bošnjaka
Nakon što je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović prekinuo današnju sjednicu, a zastupnici SDA napustili salu, predstavnici "Osmorke" i koalicionog partnera HDZ-HNS, održali sastanak i donijeli zaključak da se sjednica nastavi.
01.12.2022. u 17:43
get url
text

Elmedin Konaković (NiP) je objasnio zastupnicima kako je prekinuta sjednica trebalo da bude nastavljena sat vremena nakon prekida a što nije učinio predsjedavajući Zaimović te da im Poslovnik omogućava nastavak sjednice. Prema Poslovniku, obrazložio je, trebali su pronaći ko je najstariji zastupnik koji bi predsjedavao sjednicom, pa su prozvali zastupnika Safeta Omerovića (SBiH). 

Za riječ se javio Mahir Mešalić (DF).

- Ovo što izlažete Konakoviću treba da nam izlože stručne službe, niste Vi kompetentni da to uradite. Tražimo pojašnjenje od stručnih službi da li je sve po Poslovniku i ko je nastariji zastupnik i kako ste to utvrdili - rekao je Mešalić. 

Ivan Miličević, sektretar Zastupničkog doma, se potom oglasio i rekao da je nastavak sjednice po Poslovniku. 

Omerović je preuzeo vođenje sjednice.

Potom su izglasali novo rukovodstvo Doma, a kojem su se ranije usprotivili zastupnici SDA jer u rukovodstvo nije bio predložen niti jedan Bošnjak.

VEZANI TEKST - Zaimović prekinuo sjednicu Zastupničkog doma, zastupnici SDA napustili salu

Protiv glasanja za predloženo rukovodstvo bili su i zastupnici DF-a uz obrazloženje da je rano za to jer još nije završena implementacija izbornih rezultata.  

Za predsjedavajuću Zastupničkog doma FBiH, a na prijedlog Naše stranke, izabrana je Mirjana Marinković-Lepić, za koju je glasao 51 zastupnik, 11 je bilo protiv i šestero je bilo suzdržanih od 69 prisutnih zastupnika. Za dopredsjedavajuću na prijedlog SBiH izabrana je Edina Gabela iz reda ostalih za koju je glasao 51 zastupnik te Mladen Bošković (HDZ) za kojeg su glasala 54 zastupnika, suzdržanih je bilo pet, a 11 protiv. Niko od njih se ne izjašnjava kao Bošnjak, što su sporili iz SDA.

Potom je sjednica prekinuta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.