open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Lovrinović: Prava građana brane oni koje građani nisu birali; Arnaut: Ti koje prozivate imaju više glasova od Krišto
Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović uključio se u raspravu o inicijativi za izglasavanje smjene Vijeća ministara BiH, koju su u proceduru uputili zastupnici Naše stranke, SDP-a i Nezavisnog bloka.
11.01.2021. u 15:35
get url
text

Lovrinović je, replicirajući zastupnici Naše stranke Mirjani Marinković-Lepić, kazao da ne zna čija prava ona brani, s obzirom na to da ona, podsjetio je, nije izabrana glasovima građana.

- Najčešće inicijative i neka sporenja o radu Vijeća ministara govore oni koje niko nije ni izabrao – izjavio je Lovrinović.

VEZANI TEKST - Rasprava o smjeni: Vijeće ministara opterećeno ljubavnim aferama, Dom naroda će biti raspušten?

Marinković-Lepić je izjavila da je tačno da je ušla sa kompenzacijske liste, ali je ocijenila da je opravdala svoj mandat radeći u interesu građana.

- Priča o tome ko je kako došao i koliki je broj glasova je potpuno nepotrebna jer potrebno je opravdati i taj veliki i taj mali broj glasova – izjavila je Marinković-Lepić.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović je upozorio predsjedavajuću Doma Borjanu Krišto (HDZBiH) na potrebu reagiranja na istup Nikole Lovrinovića, koji je Izborni zakon nazvao "nakaradnim".

Reagirao je i Zlatan Begić (Demokratska fronta), koji je upoznao Lovrinovića sa činjenicom da bi, prema njegovom rezoniranju, trebalo ukinuti Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH jer delegate ne biraju građani svojim glasovima.

I Begić je nagovijestio mogućnost raspuštanja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, što je mogućnost koju ima Predsjedništvo BiH.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut je kazao da od sedam zastupnika koji su izabrani sa kompenzacijskih listi, pet ima više glasova od Borjane Krišto, predsjedavajuće Zastupničkog doma koja uživa sve privilegije, poput korištenja službenog automobila.

VEZANI TEKST - Alma Čolo upozorava: Ukoliko Ustavni sud prihvati apelaciju Borjane Krišto, kriminalci ostaju na slobodi

Lovrinović je, replicirajući Kojoviću, kazao da nije rekao da je zastupnica "nakaradna", već da se to odnosilo na Izborni zakon.

- Dom naroda se ne bira, gospodine Begiću, direktno već po Ustavu i Izbornom zakonu. Gospođa Marinković-Lepić ima šansu, idu novi izbori – izjavio je Lovrinović.

Kojović je zatim Lovrinoviću kazao da se kompenzacijski mandati dodjeljuju strankama na osnovu broja osvojenih glasova, te je upozorio na potrebu postojanja identičnih prava za svakog od 42 zastupnika u Zastupničkom domu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.