open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Rasprava o smjeni: Vijeće ministara opterećeno ljubavnim aferama, Dom naroda će biti raspušten?
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatra danas inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vijeću ministara BiH.
11.01.2021. u 14:49
get url
text

Inicijativu su u proceduru uputili zastupnici Naše stranke, SDP-a i Nezavisnog bloka, a u obrazloženju su istaknuli da prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica ovo Vijeće ministara, kako navode, ima najlošiju ocjenu u regionu.

- Očigledno je kako je ono sastavljeno čisto na matematičkim principima koji garantiraju podjelu vlasti, bez ikakvog jasnog plana oko toga šta ta vlast treba činiti i u kojem smjeru treba voditi ovu državu – navodi se u obrazloženju.

S druge strane, iz SDA su već prije sjednice poručili da neće podržati inicijativu jer je njen cilj, kako su kazali, da se napravi haotično političko stanje i blokada države koja bi trajala iduće dvije godine.

VEZANI TEKST - SDA: Smjenom Vijeća ministara opozicija želi napraviti totalnu blokadu države

Obrazlažući prijedlog na današnjoj sjednici, zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija je kazala da se radi o nužnoj političkoj i moralnoj reakciji, kritizirajući pri tome dosadašnji angažman Vijeća ministara BiH.

- Imamo neadekvatne reakcije, odnosno odgovore na pandemiju koronavirusa. Trenutno je u fokusu problem kašnjenja pri nabavci vakcina – izjavila je Baručija.

Radi se o, dodaje, najnefekasnijem sazivu Vijeća ministara, te je predložila da se aktualni saziv rasformira i da se krene u proces formiranja novog Vijeća ministara BiH.

- Jedini realan i moralan potez je da se danas ovo Vijeće ministara rasformira – poručila je Baručija.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je kazao da, ako bi trebao navesti nekoliko razloga za smjenu, to bi bilo upravljanje migrantskom krizom i borbom protiv pandemije koronavirusa. Magazinović je kritizirao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju zbog ignoriranja poziva na sastanak o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, dok je reakcije ministara sa kojima je sarađivao nazvao korektnim.

- Da nema aktivnosti zastupnika, mi ne bi imali oko čega sjednicu organizirati, ako bi se oslanjali na Vijeće ministara – izjavio je Magazinović.

Dodao je da je nekoliko zastupnika predložilo više zakona nego Vijeće ministara BiH. Zastupnica Naše stranke Mirjana Marinković-Lepić je kazala da su i oni koji su glasali za imenovanje ovog Vijeća ministara BiH bili svjesni da ovaj saziv neće ostvariti napredak. Osvrnula se zatim na rad Ministarstva pravde BiH, kazavši da ga vodi profesor latinskog jezika, što je, smatra ona, neprimjereno.

- Ovo Ministarstvo se ne miješa u svoj posao, ne upućuje zakone u parlamentarnu proceduru i ne radi ništa kako bi unaprijedio pravosudni sistem u BiH – ocijenila je Marinković-Lepić.

Dodala je da ministar pravde ne osjeća nikakvu odgovornost za ovakvo stanje, te je podsjetila da Ministarstvo pravde nije uputilo ključne zakone koje je bilo dužno uputiti u proceduru.

- Ovo Ministarstvo je od Ureda za reviziju institucija BiH dobilo mišljenje za rezervom i ministar je saslušavan pred Komisijom za finansije i budžet, te je tom prilikom pokazao veoma drsko i bahato ponašanje, osporavajući nadležnost Ureda za reviziju. Umjesto da Ministarstvo pravde bude primjer, vrše se zloupotrebe u procesu zapošljavanja državnih službenika – izjavila je Marinković-Lepić.

Zastupnica Naše stranke je podsjetila da ministar stalno upućuje opravdanja za izostanak zakonskih prijedloga, te je kazala da Ministarstvo pravde ni u čemu nije odgovorila zadatku.

Zastupnica SBB-a Edita Đapo je također iskazala svoje nezadovoljstvo radom Vijeća ministara BiH, te je u tom kontekstu izdvojila pitanje nabavke vakcina, ekonomskih mjera i migrantske krize. Pohvalila je angažman svog stranačkog šefa Fahrudina Radončića, koji se, podsjetit ćemo, povukao sa te pozicije sredinom prošle godine.

- Mislim da je krajnje vrijeme da predsjedavajući Vijeća ministara skupa sa ministrom sigurnosti poduzme sve aktivnosti kako bi se ovo pitanje riješilo – kazala je Đapo, naglasivši da će podržati smjenu Vijeća ministara BiH.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez je pozvao ministre da kažu šta su uradili u proteklih godinu dana, te je konstatirao da "pola ministara ne zna".

- Ne možete te ljudi znati. Od momenta kada su postali članovi Vijeća ministara, više se nigdje ne viđaju, zatvoreni su u svoje kabinete i njihov učinak je jako skroman – ocijenio je Helez.

Kritizirao je Helez angažman Vijeća ministara BiH na predlaganju zakonskih rješenja, ali i kašnjenje u predlaganju budžeta.

- Ja sam došao do zaključka da ovo Vijeće ministara ne kreira politički i poslovni ambijent u BiH. Ovo Vijeće ministara je opterećeno i korupcijom. Slobodan sam da kažem javno i ponekim ljubavnim aferama pojedinih ministara – izjavio je Helez.

VEZANI TEKST - Supruga ministra Staše Košarca o agoniji koju proživljava sa svoja dva sina: Izdaju djece i porodice ne praštam!

Ustvrdio je da je jedna ministrica tokom svog mandata zaposlila sina, zeta, kćerku, te je istaknuo da nema većeg primjera nepotističkog ponašanja. Zatim je optužio SDA zbog najave da neće podržati inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović je kazao da je ovo Vijeće ministara BiH formalno funkcioniralo, ali da prema rezultatima rada ovo Vijeće ministara BiH ne može imati podršku zastupnika i da nije odgovorilo izazovima sa kojima su se suočavali.

- Ima u Vijeću ministara i drugih koji čine sve da blokiraju euroatlantski put - konstatirao je Mehmedović.

Podnositelje inicijative je Mehmedović upitao da li postoji nova većina koja bi formirala Vijeće ministara BiH, te da li postoji analiza o posljedicama odluke o smjeni Vijeća ministara BiH.

- Da li se razmišljalo o provođenju procedure do kraja ili bi se samo zadovoljilo usvajanjem inicijative u Zastupničkom domu. Ako ne postoje ozbiljne analize, onda bi to polučilo veoma veliku političku štetu BiH. Nije Vijeće ministara radilo onako kako smo očekivali, ali ne možemo dozvoliti generiranje haosa i potpune političke nestabilnosti i ponovnih blokada euroatlantskog puta BiH – izjavio je Mehmedović.

Helez je, replicirajući Mehmedoviću, kazao da Vijeće ministara BiH nije implementiralo 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Evropska komisija, te je konstatirao da je urađen samo dio jednog od 14 prioriteta.

- Ne znam da li može postojati veća blokada od ove sad. Ovo Vijeće ministara bi ostalo da radi dok se ne imenuje novo – izjavio je Helez.

Ocijenio je Helez da je prošli saziv Vijeća ministara BiH "daleko bolje radio". Mehmedović je ispravio Helezov krivi navod, ustvrdivši da nije rekao da je ovo Vijeće ministara BiH dobro radilo, ali da je ostvaren napredak u realizaciji platforme reforme u oblasti odbrane.

Zastupnik SDA Adil Osmanović je kazao da je nepotrebno napraviti poređenje učinka Vijeća ministara sa prošlim sazivom, te je podsjetio na zakone, strategije i ostale mjere koje je usvojio prošli saziv Vijeća ministara BiH.

- Naravno da usvojeni zakoni, strategije i ostale odluke su počeli davati rezultate. U februaru 2016. godine BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU zato što je postala kredibilna. U februaru 2017. je predala odgovore na Upitnik, a u maju 2019. je Evropska komisija usvojila Mišljenje i navela 14 prioriteta – podsjetio je Osmanović.

Govoreći o aktuelnom sazivu, kazao je da su održane 43 sjednice, usvojena su četiri nacrta zakona i četiri strategije, što je, ocijenio je, jako malo i nedopustivo. Očekivalo se, dodaje, da će Vijeće ministara BiH prije svega raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta.

- Ono što mene razočarava je da nisam mogao vidjeti šta će Vijeće ministara raditi na planu evropskih integracija. Mislim da je predsjedavajući propustio priliku da se javnosti i međunarodnoj zajednici predstavi kao politička ličnost, kao neko ko će voditi proces. Kolega Tegeltija, mi se vrlo dobro znamo, ja znam koje su vaše sposobnosti i znam kako ste predano radili kao entitetskih ministar finansija. Kada bi 50 posto energije uložili, daleko bi bolji rezultat. Ali problem je politike, politike koja ne želi vidjeti BiH kao evropsku i funkcionalnu državu – ocijenio je Osmanović.

Zastupnik SDS-a Dragan Mektić je, replicirajući Osmanoviću, kazao da takvu salvu kritika, poput ove koju je iznio zastupnik SDA, Zastupnički dom neće imati priliku čuti, što je iskoristio za kritiku zbog odluke da SDA ne podrži smjenu. Osmanović je zatim kazao da niko ne smije bježati od argumentirane kritike, ali da se postavlja pitanje šta je alternativa.

- Ko je to nova parlamentarna većina sa kojom možemo imanovati novo Vijeće ministara koje će biti jače i snažnije – upitao je Osmanović.

Zastupnik Demokratske fronte Dženan Đonlagić je ocijenio da u aktuelnom sazivu ima ministara koji su vidljiviji i koji dobro rade svoj posao, te je u tom kontekstu izdvojio Ministarstvo odbrane BiH, kojim rukovodi njegov stranački kolega Sifet Podžić.

- Isto tako oni koji predlažu ovakvu inicijativu nemaju parlamentarni kapacitet da rekonstrukciju dovedu do kraja i to je činjenica. Postoje i negativne političke implikacije po državne institucije ukoliko ovo prođe na Zastupničkom domu - izjavio je Đonlagić.

Nagovijestio je Đonlagić mogućnost promjene postojeće strukture Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Tu mogućnost, podsjetit ćemo, ima Predsjedništvo BiH, koje ima ovlasti da raspusti Dom naroda.

Ukoliko Zastupnički dom danas usvoji inicijativu za smjenu Vijeća ministara BiH, što je malo vjerovatno, konačna odluka bi bila u rukama delegata u Domu naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.