Kako je saopćeno iz te stranke, SDA nije zadovoljna radom predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, te će ga nastaviti kritikovati i vršiti pritisak kako bi počeo ispunjavati svoje obaveze, ali isto tako smatraju da je u ovom delikatnom političkom trenutku za Bosnu i Hercegovinu bolje da ima kakvo-takvo Vijeće ministara, nego da ga nema nikako.

- Cilj opozicije, koja očigledno ne razmišlja o građanima već o idućim izborima, jeste da naprave haotično političko stanje i blokadu države koja bi trajala iduće dvije godine, nadajući se da bi to onda mogli iskoristiti kao argument na sljedećim izborima.

Oni koji na čelu sa SDP-om podnose ovu inicijativu, na početku mandata su pozvani da budu dio većine i preuzmu odgovornost, kroz učešće u Vijeću ministara, ali oni su to izbjegli i sada nemaju pravo nikome da drže lekcije.

Valja naglasiti da u svakoj ozbiljnoj predstavničkoj demokratiji, zastupnici prije nego što upute neku inicijativu, izrade preciznu analizu svih potencijalnih benefita, ali i rizika, i na bazi takve predikcije traže podršku za njeno izglasavanje. U trenutnom sazivu Parlamenta BiH pojedinci iz opozicije neprestano upućuju populističke inicijative za koje znaju da neće proći, a vodeći se svojim ličnim i stranačkim ciljevima, ne mareći za državu i građane - navodi se u saopćenju SDA.