open-navfaktor-logo
search
Bosanac u dresu Turske
Lagumdžija: Babo je igrao vrhunsku odbojku, prezime mi ni u Italiji neće biti opterećenje
Odbojka u Bosni i Hercegovini rijetko dobija medijsku pažnju, a na sportskoj mapi naše zemlje prilično zaostaje za ostalim timskim sportovima, "loptaškim" kako mi to volimo reći.
23.05.2020. u 21:31
get url
text

Domaća takmičenja u fudbalu, košarci i rukometu muče uglavnom isti problemi kao i odbojku, no muške selekcije u ovim sportovima su, za razliku od bh. odbojkaša, iskusile čari igranja na velikim takmičenjima.

Ko zna šta bi bilo da se nije desio crni scenarij u kojem naša muška seniorska odbojkaška reprezentacija nije postojala pet godina. Možda bi transfer Adisa Lagumdžije u italijansku Serie A, najjaču odbojkašku ligu na svijetu, dobio veliku medijsku pažnju, a možda bi i 21-godišnji odbojkaš rođen u Sarajevu umjesto Turske odabrao dres Bosne i Hercegovine.

Sin odbojkaške legende

Adis je sin proslavljenog bh. odbojkaša Ekrema Lagumdžije, mnogi će bez mnogo ustezanja s pravom reći najboljeg odbojkaša naše zemlje svih vremena.

Jedan od najboljih mladih korektora Evrope i svijeta, MVP Evropskog prvenstva za juniore 2017. godine, poslije tri godine u redovima Arkasa iz Izmira odlučio se za novi veliki korak u karijeri. Svega nekoliko dana nakon isteka ugovora s turskim klubom potpisao je za Vero Volley iz Monze, člana italijanske Serie A za koju u odbojkaškim krugovima znaju reći da je to "odbojkaški NBA".

- Italiju je teško pogodila pandemija koronavirusa, i sigurno da je bilo mnogo nepoznanica. Ipak, na kraju smo se uspjeli dogovoriti na obostrano zadovoljstvo - kaže Lagumdžija na početku razgovora za Faktor.

Iako sam neće pričati i priznati, za njega su se interesovali i najveći italijanski klubovi, Lube i Modena, a zanimljiv je bio i ponajboljim timovima iz Rusije, Poljske i Brazila. Za one slabije upućene u italijansku odbojku Lube i Modena su, fudbalskim rječnikom rečeno, Juventus i Inter. No, Lagumdžija se nije odlučio za velikane, a čini se da ima prilično dobar rezon.

- Imam 21 godinu, zašto da odmah odem u tim gdje ću dobijati malo minutaže ili malo lopti. Došao sam u klub iz sredine tabele, koji ima iskusnog tehničara i koji voli sarađivati s korektorom. Razmišljao sam na način da je bolje igrati za "manji tim" u kojem ću imati priliku da se dokažem na pravi način. Vjerujem da te u Italiji više poštuju ako igrački kvalitet prvo potvrdiš igranjem za ekipe koje nisu iz vrha - objašnjava Lagumdžija svoju odluku.

Adis je s 13 godina napustio porodicu i otišao u odbojkašku akademiju turskog Galatasaraya, gdje se zadržao četiri godine. Malo je tada nedostajalo da ovaj dvometraš (2,11 m) završi u košarkaškoj ekipi turskog velikana.

Poslije tri sezone napustio je Arkas iz Izmira i preselio se u najjaču ligu na svijetu

- Šetali smo se trening-kampom Galatasaraya tek kada sam stigao u Istanbul. Primijetio me jedan od trenera košarkaške ekipe. Već te 2013. godine s 14 godina sam bio visok preko dva metra. Ostali košarkaši bili su tri-četiri godine stariji od mene, ali za glavu manji. Bilo je te neke priče oko košarke, ali sve je ostalo na priči. Odbojka je bila prioritet - prisjetio se Adis odbojkaških početaka u Turskoj.

Prezime Lagumdžija nije nepoznato u italijanskoj odbojci. Još prije 25 godina Adisov otac nosio je dres Bologne. Seniorski reprezentativac Turske kaže da mu to ne predstavlja opterećenje.

- To što je babo igrao vrhunsku odbojku i što se za naše prezime zna u odbojkaškim krugovima u Italiji sigurno mi neće biti nikakvo opterećenje, prije bih rekao da će to biti dodatna motivacija. Sjećam se da su mi prilazili ljudi i prije nego ću potpisati za Monzu i pitali za prezime, pogotovo kad smo igrali protiv Italije - kaže Lagumdžija.

Crna rupa duboka pet godina u radu reprezentacije BiH (okupila se prošlog ljeta prvi put nakon 2014. godine op.a) bila je jedna od presudnih faktora zbog koje su Adis i njegov dvije godine mlađi brat Mirza sportsku sreću pronašli pod turskom zastavom, a o uvjetima da i ne pričamo.

Dok je početkom ovog stoljeća "smetao" na treninzima očeve Odbojkaške akademije Smeč, malo ko je mogao vjerovati da će gotovo sigurno nadmašiti oca koji je početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu imao otvorenu ponudu da reprezentativnu karijeru nastavi u dresu SR Jugoslavije. Odbio ju je, umjesto nastupa na velikim takmičenjima, Adisov otac Ekrem odabrao je Bosnu i Hercegovinu.

Već tri godine je član seniorske reprezentacije Turske

- Mnogo truda i rada je iza mene, svi mi imamo neke svoje snove i želje. Tek kada sam došao u Tursku problem je bio jezik. Tu barijeru otklanjao sam kroz trening. Uvijek sam trenirao sa starijim generacijama, bili su stariji po dvije-tri, pa čak i četiri godine od mene. Ipak, rad i odricanje na kraju isplati, a Turska je postala moj drugi dom - ističe odbojkaš koji loptu smečira s visine od 360 centimetara.

Iako ima 21 godinu, Adis je već tri godine član seniorske reprezentacije Turske.

- Već tri godine samo u seniorskoj reprezentacije, a dvije u igračkoj postavi. U vrijeme kada sam odlučivao muška seniorska reprezentacija BiH nije ni postojala. S mlađim bh. odbojkašima redovno sam se susretao na Balkanijada, često smo se i družili, no budućnost seniorske bh. odbojke tada nije izgledala blistavo - kaže Lagumdžija kome je velika želja da s Turskom zaigra na Olimpijskim igrama.

Bosanska kolonija

Iako se u mušku odbojku u Turskoj ulaže mnogo, ženska reprezentacija ove zemlje i dalje drži primat, a i u njoj je jedna od glavnih igračica Bosanka Meliha Smajlović (Ismailoglu).

- Razlika je napravljena još 2003. kada je ženska reprezentacija osvojila evropsko srebro. One su od tada u fokusu, a isti uspjeh napravile su i prošle godine. Ipak, smatram da i muška selekcija ima veliki potencijal - apostrofirao jedan od najboljih mladih korektora u svijetu.

Adis neće biti jedini Bosanac u klubu. Već nekoliko godina boje ženske ekipe ovog italijanskog prvoligaša brani Edina Begić, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine.

- Znam je onako više preko Instagrama i društvenih mreža, ali sada već imamo malu bosansku koloniju u Monzi - poručio je Lagumdžija na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.