open-navfaktor-logo
search
Stanje nesreće
Korman: FUP podnio pet prijava zbog širenja panike i lažnih vijesti na društvenim mrežama
Federalna uprava policije (FUP), u saradnji s Federalnim kriznim štabom civilne zaštite, počela je s prijavljivanjem osoba koje na društvenim mrežama šire paniku objavom dezinformacija i lažnih vijesti.
30.03.2020. u 15:27
get url
text

Već pet takvih slučajeva je ispitano, dokumentovano i predato tužilaštvima u Bosni i Hercegovini, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Ensad Korman, član Federalnog štaba civilne zaštite i zamjenik direktora FUP-a.

- Imamo zadokumentovanih pet slučajeva koji su predati tužilaštvima na dalje postupanje. Radimo po Krivičnom zakonu Federacije BiH, ali i po ostalim krivičnim zakonima u saradnji s tužilaštvima u našoj zemlji - kaže Koroman.

Korman objašnjava da je imenovam tim za "cyber kriminal" koji će pratiti sve portale.

- Imamo mnogo građana koji na portalima izazivaju paniku i upućuju prijetnje i sva ta lica će biti procesuirana - kaže Korman.

FUP je, između ostalog imenovao tim koji će 24 sata pratiti sva krivična dešavanja ili zloupotrebe položaja, kao i širenje panike. Korman je pojasnio i na koji način FUP sankcioniše ovakve slučajeve.

- Idemo od toga da blokiramo profile na društvenim mrežama, a u svemu nam pomaže Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), pa do krivične odgovornosti koja će se dokazivati na sudovima. Također, u dogovoru sa web portalima koji se bave uslugama oglašavanja vršimo blokiranje oglasa koji šire paniku. Blokiraju se profili korisnika koji u nedostatku životnih namirnica, poput brašna, prodaju te namirnice privatno, po mnogo većim cijenama, što svakako izaziva paniku - pojasnio je Korman.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) proglasila je stanje nesreće zbog pojave koronavirusa 16. marta.

- Građani moraju da shvate da je stanje nesreće drugo po jačini stanja, odmah iza proglašavanja ratnog stanja. To nam daje mogućnost za agresivnije sprovođenje Krivičnog zakona Federacije kada je u pitanju kažnjavanje onih koji šire paniku. Apelujem na tužilaštva širom BiH da po hitnom postupku rade ove predmete - kazao je Korman.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nedavno je donijelo zaključak da ovakvi slučajevi budu prioritet za tužilaštva i sudove. Policija u Republici Srpskoj (RS) kažnjava izazivanje panike prekršajnim nalozima.

Do sada je, prema podacima koji su dostavljeni BIRN-u BiH, u Republici Srpskoj sedam osoba kažnjeno zbog izazivanja panike, ali su stručnjaci i borci za ljudska prava upozorili na opasnost da ovaj način kažnjavanja bude zloupotrijebljen za obračun sa aktivistima.

Profesor i komunikolog sa Univerziteta u Tuzli Enes Osmančević kaže kako mogu postojati privremena ograničenja kako bi se provjerile informacije, njihov javni interes i etika, i odgovornosti javne riječi u slučajevima pandemije, ali da je potrebna odgovornost vlasti u ovakvim postupcima.

- Dodatni problem je ko i kako može vrednovati komunikacijsku odgovornost, posljedice neodgovorne komunikacije, i kada se i zbog čega to može pretvoriti u cenzuru. Zbog toga je posebna odgovornost na kriznim štabovima - smatra Osmančević.

Pitanje slobode mišljenja i izražavanja jedno je od temeljnih pitanja ljudskih prava i sloboda, ali se često, nažalost, to pravo zloupotrebljava i tako pretvara u svoju suprotnost, kao kleveta, huškanje, govor mržnje, širenje dezinformacija, kaže Osmančević.

- Komunikacija je složen fenomen i uvijek ovisi o kontekstu u kojem se odvija. Zbog toga je potrebno komunikacijske probleme uvijek promatrati u kontekstu komunikacijske situacije. Dakle, teško je složen fenomen komunikacije svesti na nivo paragrafa, ali mora se voditi računa o sljedećem – sloboda mišljenja i izražavanja je neupitna, ali ona mora uvažavati komunikacijska pravila, bonton, etiku javne riječi i odgovornost za izrečeno - kaže Osmančević i dodaje kako je odgovornost "na svim akterima javne komunikacije – vlasti, medijima i javnosti, odnosno pojedincima".

- Svi moraju biti svjesni posljedica svojeg javnog izražavanja. Također, neophodno je prije donošenja važnih odluka konsultirati eksperte, odnosno razmotriti moguće posljedice takvih odluka. To, naravno, ovisi i o namjerama sudionika u javnoj komunikaciji, njihovoj političkoj i komunikacijskoj kulturi, mentalitetu i "duhu naroda " -  kaže on.

Profesorica Lejla Turčilo sa Odsjeka za komunikologiju/žurnalistiku Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu smatra da se sprečavanje slobode govora, čak i ako se radi o govoru mržnje, ne smije tako olako sankcionisati "preko koljena", čak i u vanrednim okolnostima.

Bez obzira na pojavu devijacija, kakvo je širenje panike u vrijeme pandemije, govor mržnje je neminovan svugdje na svijetu, pa i kod nas, smatra ona.

- To je vrlo sklizak teren da bi se preko noći uvodile ad hoc mjere i kažnjavalo. Ne kažem da je opravdano širiti paniku ili govor mržnje, ali se bojim da bi kažnjavanje moglo biti poligon za manipulaciju i zloupotrebe u ovom momentu, odnosno postati obračun s neistomišljenicima. Bojim se da će se pod drugim okolnostima zloupotrebe i drugim interesima, to kažnjavanje izobličiti i pretvoriti u nešto što na početku nije bila stvarna namjera - kaže Turčilo.

Za dokazivanje širenja panike na internetu najčešče se koriste IP adrese računara, što donekle može stvarati problem u radu policijskih organa kod suzbijanja ovih pojava, ali ni to nije nepremostiva prepreka, smatra Vlado Adamović, bivši sudija i trenutni advokat iz Sarajeva.

- Za praćenje IP adrese treba dozvola suda, što malo usporava proces, ali nije to prevelika prepreka. Vanredna je situacija pa se u tim okolnostima odredi sudija koji u roku od par sati izda dozvole za praćenje, a u vanrednoj situaciji je olakšano sprovođenje zakonskih sankcija za širenje panike - kaže Adamović.

Iz nekoliko međunarodnih organizacija nedavno su skrenuli pažnju da je potrebno pažljivo pristupiti ovom izazovnom pitanju i da je najbolji način borbe protiv dezinformacija davanje pravovremenih i tačnih informacija od vlasti o pandemiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.