- Venecijanska komisija je potvrdila samo da naziv prijedloga HNS-a (Hrvatski narodni sabor op.a) i HDZ-a BiH jeste u skladu sa presudama. Sam prijedlog nije u skladu sa evropskim standardima i diskriminatoran je. Mnogo je svjedoka - napisao je Konaković na Twitteru.

On je u objavi označio šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera, Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država i šeficu OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, ali i Dragana ČOvića i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Čović se danas u Zagrebu sreo s Plenkovićem, a nakon sastanka Ured hrvatskog premijera saopćio je da su "izrazili zadovoljstvo što su međunarodni predstavnici uvažili prijedloge hrvatskih predstavnika u BiH".

Nešto slično Čović je naveo u jučerašnjem pismu međunarodnim posrednicima u pregovorima o izbornoj reformi, Matthew Palmeru i Angelini Eichhorst.

"Upravo zahvaljujući nesebičnim naporima predstavnika EU-a, SAD-a i Venecijanske komisije, uspjeli smo postići usklađenost naših prijedloga ustavnih odredbi s najvišim evropskim standardima i preporukama Venecijanske komisije, uključujući i pitanje formulacije ustavnog izričaja u odnosu na Predsjedništvo BiH. Našim prijedlogom osigurali smo da svi građani BiH mogu birati i biti birani neovisno o pripadnosti i bez izjašnjavanja nacionalnog ili etničkog identiteta", napisao je Čović.