U mojoj političkoj karijeri ovo je najčudnija sjednica kojoj sam prisustvovao, izjavio je Elmedin Konaković nakon završetka sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, kojom je predsjedavao.

- Zbog neusvajanja Nacrta budžeta Univerzitet u Sarajevu ima veliki problem, jer neće moći preći na trezorsko poslovanje, a baš zbog njih najviše smo žurili da usvojimo Nacrt budžeta. Oni neće moći funkcionisati u januaru i mi ćemo morati rješavati taj problem kao zaostavštinu ljutog premijera Zolja i njegovih pokušaja da se ništa ne uradi. Ovaj budžet koji je predložila aktuelna Vlada je katastrofalan. Kapitalnih investicija ima svega oko 80 miliona maraka. To je povratak na početak mandata kada smo imali 68 miliona za kapitalne investicije. ZOI-ju 84 određeno je da se da još četiri miliona maraka. Budžet koji mi usvojimo bit će budžet građana, a neće biti budžet SDA - rekao je Konaković.

Nakon njegove izjave novinarima, oglasila se i njegova stranka Narod i pravda. U saopćenju, između ostalog, navode: 

- Građani Kantona Sarajevo imali su priliku u Skupštini Kantona gledati najvjerovatnije najveću farsu koja se u tim klupama desila. Vlada Kantona Sarajevo u aktuelnom sazivu vođena SDA kadrovima dostavila je Skupštini Kantona Sarajevo nacrt budžeta pozivajući se na Zakon o budžetima u Federaciji kako bi isti u skladu sa propisanim rokovima bio usvojen. Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo aktuelni saziv jednoglasno je podržao prijedlog da se na hitnoj sjednici ovaj dokument usvoji. Šest političkih stranaka koje pregovaraju u formiranju nove skupštinske većine su tim činom ukazale da stavljaju interese građana ispred političkih i da je budžet važniji od bilo kakvih pozicija. Danas su na sjednici tu istu proceduru o kojoj su se pozitivno izjasnili pokušali osporiti zastupnici SDA. Kada im to nije pošlo za rukom, aktuelni premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj budžet je povukao sa dnevnog reda - stoji u saopćenju. 

Zanimljivo je da je premijer Adem Zolj na današnjoj sjednici Konakoviću sugerirao da neko ne može biti "premijer Vlade", a što je Konaković ponovio i u ovom saopćenju. Tačnije Zolj mu je objasnio: "Simpatično mi je što bivši premijer Kantona Elmedin Konaković kaže premijer Vlade, umjesto premijer Kantona, znači prošao je mandat, a nije naučio naziv radnog mjesta kojeg je obavljao, ali naučit će, mlad je".

Stranka Narod i pravda u svom saopćenju navodi i da "izražavaju čuđenje što je aktuelni ministar MUP-a Aljoša Čampara na neprimjeren i bahat način pokušao usmjerit tok ove sjednice u potpuno drugom pravcu". Podsjećamo, Aljoša Čampara je na oktobarskim izborima izabran za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, te na sjednici nije bio prisutan u svojstvu ministra MUP-a. 

Narod i pravda današnju situaciju u Skupštini KS nadalje objašnjava i ovako: 

- Konstatujemo da će neusvajanje današnjeg nacrta izazvati niz problema u funkcioniranju Kantona Sarajevo. Veliki problem imat će Univerzitet u Sarajevu koji u januaru vjerovatno ostaje bez bilo kakvih primanja, nova osnovica po kolektivnim ugovorima koju je potpisala odlazeća Vlada neće se moći isplaćivati kao što su obrazovanje, policija, zdravstvo, te zaustavljanje mnogih projekata koji su u interesu građana. Narod i pravda poručuje da su stvarni razlozi povlačenja budžeta sa današnje sjednice činjenica da su ga zastupnici ozbiljno proučili i konstatovali velike manjkavosti o kojima bi danas raspravljali.

Potom, masovno zapošljavanje koje je trebalo biti legalizirano jer je samo premijer Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj uduplao administraciju u svom kabinetu, a predviđena su nova zapošljavanja u Ministarstvu obrazovanja, Ministarstvu privrede, firmama kojima "gazduje" SDA.

Razlog se sastoji i u novih četiri miliona KM namijenjenih ZOI-ju, značajno smanjen iznos kapitalnih investicija 80-ak miliona (podsjećamo da je 2017. godine Vlada u rebalansu imala preko 180 milona kapitalnih investicija) te smo prepoznali veliki broj projekata koji su želja interesnih grupa u SDA i njenih lokalnih močnika.Ukinuta podrška organizacijama koje se bave radom sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

Narod i pravda poziva sve političke subjekte koji učestvuju u radu Skupštine Kantona Sarajevo da se inteziviraju politički pregovori i izabere nova Vlada KS i zaustavi ovo bahaćenje Čampare, Zolja i drugih kadrova SDA - navodi se u saopćenju Konakovićeve stranke. 

Detaljnije o "bahaćenju" na današnjoj sjednici možete pogledati u videu ispod i donijeti vlastite zaključke o ponašanju svih aktera: