- Uopće nisam komunicirao direktno sa ambasadorom, nego kako to praksa nalaže sa Ambasadom. Ambasador Srbije nije pozvan na kafu i ćaskanje, niti je iko s njim toliko blizak da bi s njim pio kafu i ćaskao, nego je pozvan zbog ozbiljnih stvari koje se tiču dvije države - dodao je Vuletić.

Ukoliko ambasadoru nije jasno šta je uradio odbijajući poziv predsjedavajućeg Željka Komšića na konsultacije, Vuletić je predložio ambasadoru da se konsultira s nekim ko ima "ozbiljno diplomatsko iskustvo, a ne sa kolegama iz BIA-e".

VEZANI TEKST - Ambasador Srbije u BiH objasnio zašto je odbio Komšićev poziv

Đorđević je odbio jutros doći na razgovor u Predsjedništvo BiH na poziv predsjedavajućeg Željka Komšića, potvrđeno je ranije iz Kabineta predsjedavajućeg.

Tema razgovora trebala je biti hapšenje bh. državljanina Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije (FUP) i prvog čovjeka Odjela za organizirani kriminal.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da su uhapsili državljanina Bosne i Hercegovine E. V. (1965), navodeći da je za njim bila "raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

- On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske - navedeno je.

MUP Srbije je dodao kako je "osumnjičenom određeno zadržavanje do 48 sati", nakon čega će "uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu".