open-navfaktor-logo
search
Građanska država
Komšić: Ohrabrujuće poruke EU zvaničnika o odbacivanju sistema konstitutivnosti
Član Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je da su poruke direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope u vezi sa odbacivanjem sistema utemeljenog na tzv. konstitutivnim narodima a koje su posljednjih dana upućene od strane Christophe Poirela šefa direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope od historijskog značaja.
22.02.2021. u 13:16
get url
text

- U potpunosti sam saglasan sa porukom šefa direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope da je vrijeme da Bosna i Hercegovina pređe na drugačiji moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima - poručio je Komšić.

Dodao je da s tim u vezi također dijeli stanovište evropskih zvaničnika "da je sistem koji je osmišljen na konstitutivnim narodima, glavna prepreka koja je povezana sa ustavnim okvirom, u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, o čemu eksplicitno govore presude istog suda".

- Poruke evropskih zvaničnika poput poruka šefa direktorata za ljudska prava Vijeća Evrope, imaju poseban značaj u pogledu cijele diskusije koja se tiče izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Moderni sistem koji nije utemeljen na tzv. principu konstitutivnosti naroda, a o kojem govore evropski zvaničnici, nije ništa drugo nego sistem građanske države - zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.