open-navfaktor-logo
search
Posebna radost
Klanjanjem akšam-namaza, vjernici i u Aladža džamiji dočekali odabrani mjesec
Osim svakodnevnih iftara u narednih mjesec dana, na kojima se očekuju gosti iz džemata iz cijele Bosne i Hercegovine, započeto je i učenje podnevske mukabele, koja će se u vrijeme ikindije učiti i u preostale dvije fočanske džamije, Atik Ali-pašinoj i Carevoj džamiji
05.05.2019. u 22:58
get url
text

S večerašnjim akšam-namazom, koji je klanjan u jučer svečano otvorenoj Aladža džamiji, i vjernici u Foči dočekali su mjesec ramazan. U dvorištu džamije i u ovom veličanstvenom objektu nema gužve kao na otvaranju, ali prema riječima Dženana efendije Krajišnika, imama Aladža džamije, posjete su trajale cijeli dan.

- Samo otvorenje Aladža džamije, hvala Allahu dž. š., proteklo je u najboljem redu i onako kako smo mi planirali i kako smo se nadali. Sve je bilo lijepo. Prvi dan nakon otvaranja ulijeva nadu u neke bolje dane. Mi smo već govorili da večeras s akšamom nastupa mubarek mjesec ramazan. Večeras se u Aladža džamiji klanja i prva teravija i cijeli ramazan ćemo ovdje imati organizovane iftare, tako da će ona tokom cijelog ramazana biti posjećena svaku noć. Ali, današnji dan ulijeva nadu da će Aladža da živi i poslije ramazana. Od ranih jutarnjih sati pa skoro do pred sam akšam zaista imamo veliku posjetu naših vjernika, Bošnjaka iz cijele BiH - rekao nam je Krajišnik.

On dodaje da je ohrabren i pozivima grupa mladića koji su ga posjetili u ranim jutarnjim satima i s njim klanjali sabah-namaz.

Osim svakodnevnih iftara u narednih mjesec dana, na kojima se očekuju gosti iz džemata iz cijele Bosne i Hercegovine, započeto je i učenje podnevske mukabele, koja će se u vrijeme ikindije učiti i u preostale dvije fočanske džamije, Atik Ali-pašinoj i Carevoj džamiji.

Nakon završetka medrese, Dženan Krajišnik nije dugo radio u Islamskoj zajednici. Na dužnosti imama u Foči je posljednje dvije godine, pa ga imenovanje za imama Hasan Nazirove džamije čini veoma ponosnim.

- Još uvijek te svoje lične utiske sakupljam. Za mene to predstavlja jednu veliku čast, veliki mubarek. To je nešto o čemu nisam ni razmišljao jer to je nešto o čemu nisam sanjao, s obzirom da imam, kao što ste kazali, kratak staž u Islamskoj zajednici. Radio sam u Medžlisu IZ Zenica i kada sam dobio poziv da dođem u Foču, nisam ni razmišljao o ovome. Tek sada, po otvorenju Aladža džamije, kako se bližilo njeno otvorenje, nekako mi se javljala ta misao gdje sam ja u stvari došao. Ovo je jedna velika privilegija, velika čast i nadam se da će mi Allah dž. š. dati snage da onako kako treba iznesem ovaj teret - kaže Krajišnik.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.