Grupa od 13 izbjeglica koji su svoju sreću odličili potražiti u Njemačkoj uskoro bi u Berlinu trebala završiti kurs za fudbalske sudije. Ovaj kurs trebao bi im olakšati proces integracije unutar njemačkog društva.

Izbjeglice koje je okupila inicijativa "Fudbal bez granica" i Fudbalski savez Berlina obučava Ulver Sava, a među njegovim učenicima je šest izbjeglica iz Afganistana.

Svi su svjesni da posao fudbalskog sudije, pogotovo u nižerazrednim takmičenjima, nosi i svoje opasnosti, mogućnost izlaganja nasilnom ponašanju igrača ili gledalaca, ali jedan od edukatora Stefan Schumacher tvrdi da arbitri nikad nisu prepušteni sami sebi u prvim utakmicama te da je uvijek neko u pratnji.

Iako su svi polaznici kursa dobro ili vrlo dobro govore njemački jezik, u Njemačkoj vjeruju da će im posao fudbalskog sudije pomoći u razvoju komunikacijskih vještina, a time i lakšu integraciju u njemačko društvo.

Mnogi od njih još žive u izbjegličkim kampovima i traže stalan smještaj i posao, a nedavno je jedan od kampova posjetio i kapiten berlinske Herthe i bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Vedad Ibišević, koji je na svojoj koži osjetio šta znači biti izbjeglica.