open-navfaktor-logo
search
Pred nastavak kvalifikacija
Kako su igrali Zmajevi proteklog vikenda: Defanzivci "tanki" s minutažom, Džeko u golgeterskoj formi
Svega desetak dana reprezentaciju Bosne i Hercegovine dijeli od nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine i gostovanja Kazahstanu 9. oktobra.
28.09.2021. u 10:47
get url
text

Za ovaj duel, kao i za meč protiv Ukrajine u Kijevu, selektor Zmajeva Ivaylo Petev pozvao je 27 igrača.

Nakon što je objavio spisak fudbalera bugarski stručnjak je kazao kako je namjerno pozvao nešto veći broj igrača zbog potencijalnih povreda.

Sa izuzetkom kapitena Edina Džeke i Miralema Pjanića, koji će zbog povrede propustiti vjerovatno ključne duele u borbi za Mundijal, preostali Zmajevi se baš i ne mogu pohvaliti pretjerano dobrom formom. Naravno, postoje izuzeci.

Prvi golman naše reprezentacije Ibrahim Šehić u ponedjeljak je sedmi put stajao na golu Konyaspora ove sezone, a gostovanje kod Kasimpaše okončano je rezultatom 2:2. U 630 ovosezonskih minuta nekadašnji čuvar mreže Željezničara u dva navrata je uspio sačuvati svoju mrežu.

Nikola Vasilj je branio svih 90 minuta u gostujućoj pobjedi St. Paulija kod Karlsruhera (3:1), dok je Kenan Pirić inkasirao tri pogotka u porazu od Arisa na domaćem terenu (3:1).

Dvojica od trojice standardnih stopera našeg nacionalnog tima, Anel Ahmedhodžić i Siniša Saničanin, proteklog vikenda igrali su po 90 minuta. Ahmedhodžićev Malmo je s visokih 5:1 savladao Orebro, dok je Saničaninov Partizan s 5:0 bio bolji od Spartaka.

Treći član skoro pa ustaljenog defanzivnog trija Dennis Hadžikadunić odigrao je 45 minuta u četvrtom ovosezonskom porazu svog Rostova, koji je na svom terenu izgubio od Akhmata s 2:1.

Pet defanzivaca bez nastupa

Eldar Ćivić je u pobjedi Ferencvaroša nad Ujpestom (3:1) proveo na terenu cijeli meč, baš kao i Branimir Cipetić čija je Lokomotiva poražena s 1:0 u gostima kod Hajduka.

Jedini igrač sa Petevovog spiska koji plaću zarađuje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine Ajdin Nukić odigrao je 24 minute u trijumfu Tuzla Cityja nad Veležom.

Skoro polovina defanzivaca kojima je bh. selektor uputio pozive proteklog vikenda nisu odigrali ni minute! Aleksandar Jovičić nije bio u sastavu Gorice (domaći poraz od Rijeke 4:3), baš kao ni Mateo Sušić u pobjedi Cluja u gostima kod UTA Arada (1:0). 

Jusuf Gazibegović je gostujući trijumf Sturma nad Rapidom u Beču (3:0) pratio sa klupe.

Seada Kolašinca nije bilo u sastavu Arsenala u pobjedi nad Tottenhamom, baš kao ni u prethodna dva meča protiv Norwich Cityja i Burnleyja.

Stoper Ferencvaroša Adnan Kovačević treću utakmicu zaredom nije dobio minutažu.

Svi veznjaci koje je Petev pozvao za mečeve za Kazahstanom bili su na travnjaku u proteklom kolu šampionata u kojima nastupaju. Sve je pokvarila povreda Miralema Pjanića zbog koje je u 32. minuti napustio teren u meču protiv Altaya. Najmanje dvije sedmice pauze, a možda i tri, jasno govore da selektor Zmajeva neće moći računati na svog najboljeg veznog igrača u vjerovatno ključnim mečevima kvalifikacija.

VEZANI TEKST - Majstorije Zmajeva: Vrančić i Nalić postigli fenomenalne golove

Raspoloženje Petevu možda donekle mogu popraviti golovi Miroslava Stevanovića, Adija Nalića i povratnika u nacionalni tim Marija Vrančića, kao i asistencija Amera Gojaka.

Pogađala trojica veznjaka

Stevanović je odigrao cijeli meč u remiju Servettea i Lausanne (1:1) i bio strijelac jedinog gola za tim iz Ženeve. Bio je to drugi ovosezonski pogodak krilnog fudbalera naše selekcije, koji uz to ima i šest asistencija na svom kontu.

Nalić se peti put ove sezone upisao u strijelce u visokoj pobjedi nad Orebrom (igrao do 69. minute), dok je Vrančić prvjenac u dresu Stoke Cityja postigao u pobjedi nad Hullom (2:0) u kojoj je igrao do 66. minute.

U petom prvenstvenom nastupu Gojak je zabilježio prvu asistenciju, a Dinamo je s 4:1 savladao Slaven Belupo.

Stjepan Lončar igrao je 59. minuta za Ferencvaroš protiv Ujpesta (3:1). Amir Hadžiahmetović je u duelu protiv Kasimpaše (2:2) upisao novih 90 minuta, baš kao i Gojko Cimirot u domaćem porazu Standarda od St. Truidena (1:2).

Almedin Zilkić je odigrao cijeli meč u kojem je Radomlje porazilo Olimpiju u Ljubljani s 3:2.

VEZANI TEKST - Nezaustavljivi Edin Džeko pogodio i protiv Atalante

U najboljoj formi od svih fudbalera koje je Petev pozvao je kapiten Edin Džeko.

Iskusni napadač je za vikend pogodio u remiju Atalante i Intera, a za Dijamanta je to bio peti prvenstveni pogodak u šestom ovosezonskom nastupu.

U strijelce se upisao i Smail Prevljak u gostujućoj pobjedi Eupena (3:0) u gostima kod Beerschota.

Luka Menalo je dobio svega deset minuta u susretu u kojem je Dinamo u Koprivnici nadigrao Slaven Belupo s 4:1, dok je Ermedin Demirović dobio 19 minuta u domaćem trijumfu Freiburga nad Augsburgom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.