open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Još jedna kineska vakcina protiv COVID-19 spremna za treću fazu kliničkih ispitivanja
Vakcina protiv koronavirusa, koju je razvio Institut za mikrobiologiju pri Kineskoj akademiji nauka, pokazala se sigurnom u ranim fazama ispitivanja, što ukazuje na potencijal za daljnja klinička ispitivanja.
01.11.2020. u 17:45
get url
text

Rezultati ispitvanja prve i druge faze podupiru sigurnost i imunogenost ovog cjepiva, a na zdravim sudionicima pokazalo se da do sada nije imalo štetne posljedice, saopćeno je iz Instituta.

Istraživači su klinička ispitvanja u prvoj fazi započeli 23. juna kako bi utvrdili je li cjepivo sigurno za upotrebu na ljudima. Volonteri, stari između 18 i 59 godina iz Pekinga, Chongqinga i Hunana primili su cjepivo u bolnicama u Chongqingu i Pekingu. Eksperimenti u drugoj fazi pokrenuti su 2. jula, radi daljnje procjene imunogenosti i sigurnosti cjepiva.

Vakcina je patentirana, te se istraživači pripremaju za velika ispitivanja u trećoj fazi kako bi utvrdili njenu djelotvornost, javlja kineska agencija Xinhua.

- Do sada su četiri kandidata za cjepivo ušla u klinička ispitivanja treće faze - kazao je zvaničnik Ministarstva nauke i tehnologije na konferenciji za novinare.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.