- Vanredna sjednica Dom naroda FBiH je bila 25. februara i zakazana je samo zbog izmjena i dopuna Zakona o PIO-u. Kada je zakon potvrđen u Domu, stručne službe su istog dana tekst zakona poslale na potpis predsjedavajućim domova.

Moramo vam kazati kako je dokument tek 4. marta potpisao predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović, a iza njega treba da potpiše Martinović. Dok oni ne stave potpis, zakon ne može ići na potpis predsjedniku FBiH. Kada predsjednik FBiH potpiše zakon, dokument ide u objavu u Službeni list FBiH, a onda stupa na snagu. To je procedura koja se mora ispoštovati - kazali su nam u Parlamentu FBiH.

VEZANI TEKST - Dom naroda FBiH omogućio povoljnije uvjete za vanredno povećanje penzija, Konaković i Čampara nisu došli

S obzirom na to da se izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u ispravlja dugogodišnja nepravda prema nosiocima srazmjernih penzija (kada osiguranik nema dovoljno staža u Federaciji da bi ostvario uvjet za penziju, nego mu je za ispunjenje uvjeta za penziju neophodan staž ostvaren kod drugih nosioca osiguranja), a koje sada iznose od 90 KM do 250 KM, u Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH nam nisu mogli reći kada takvi osiguranici mogu očekivati da im se penzije povećaju jer čekaju stupanje na snagu zakona.

- U ovom trenutku ne možemo govoriti o preciznim podacima jer izmjene i dopune Zakona o PIO-u još nisu stupile na snagu. Nakon što krene primjena, izradit ćemo odgovarajuća uputstva o postupanju u ovakvim slučajevima - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.