- Crna Gora još jednom nije naučila lekciju iz svoje prošlosti, od svoje kolektivne greške, greške vlada koje su umjesto da spriječe učešće u agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini direktno učestvovale u zločinu. Sramna odluka Skupštine Crne Gore slama srca porodicama žrtava genocida u Srebrenici - saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Iz ovog Instituta poručuju da anticivlizacijska odluka Skupštine Crne Gore i nastavak crnogorskog negiranja genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja veliku prepreku za pomirenje.

- Duboko žalimo zbog dehumanizirajučeg postupka Skupštine Crne Gore, ali nećemo odustati, nastavit ćemo raditi na istini i pravdi. Jer priznanje da su sva dešavanja od prije 25 godina u Srebrenici zapravo genocid je preduvjet za pomirenje, a negiranje genocida je izdaja patnje žrtava i njihovih porodica - navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Institut za istraživanje genocida Kanada će putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima obavjestiti bitne politike i akademske faktore u svijetu da je Skupština Crne Gore neuspjehom da prizna genocid povrijedila sjećanje na žrtve i pogazila međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i presude međunarodnih sudova, ali i povelje UN i EU, navodi se u saopćenju.