open-navfaktor-logo
search
Istekla obustava
Industrijska zona Pobjeda u Goraždu počela sa radom
Privredni subjekti koji posluju u industrijskoj zoni Pobjeda, osim kompanije Ginex, danas su počeli sa radom nakon što je istekla naredba Kantonalnog štaba civilne zaštite o 15-dnevnoj obustavi proizvodnje na tom lokalitetu.
03.04.2020. u 13:27
get url
text
Industrijska zona Pobjeda
Industrijska zona Pobjeda

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Medina Bičo podsjetila je da su prethodno, u skladu sa novom naredbom KŠCZ, privredni subjekti morali poduzeti preventivne mjere u smislu zaštite radnika, a provjeru su jučer izvršili epidemiolog i kantonalni sanitarni inspektor.

- Dva puta izvršena je dezinfekcija cijelog prostora industrijske zone Pobjeda i prostor je spreman tako da su sa radom počeli svi subjekti osim Ginexa koji starta u ponedjeljak. Na ulazu se vrši dezinfekcija radnika uz mjerenje tjelesne temperature – istakla je Bičo.

Naglasila je da su poslodavci dužni ispoštovati i ostale mjere zaštite radnika s ciljem sprečavanja pojave koronavirusa.

- Poslodavci moraju ispoštovati sve preventivne mjere uključujući zaštitne maske i rukavice, kao i socijalnu udaljenost radnika. S obzirom na specifičnost proizvodnje, dali smo preporuku da se u jednoj smjeni smanji broj radnika, a time i mogućnost rizika te da se posebno povede računa kada je riječ o pauzi – pojasnila je ona.

Naredbom Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK Goražde od 19. marta obustavljen je rad svih privrednih subjekata u industrijskoj zoni Pobjeda, nakon što je potvrđen prvi slučaj oboljenja od koronavirusa kod direktorice kompanije Ginex.

Bičo je naglasila da je klaster u vezi s preduzećem Ginex po svim dosadašnjim pokazateljima za sada lokalizovan, ali da se ne treba opuštati.

- Bez obzira na epidemiološku situaciju koja je za sada pod kontrolom, da se ne bi pojavila nova žarišta, neophodno je da se mjere preventivne zaštite i naredbe štabova civilne zaštite provode do daljnjeg - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Broj inficiranih koronavirusom na području BPK Goražde je nepromijenjen. Šest osoba koje su pozitivne na COVID-19 dobrog su općeg zdravstvenog stanja. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 52 osobe, dok su 154 izašle iz samoizolacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.