open-navfaktor-logo
search
Evropsko prvenstvo
Hrvatska preokretom protiv Njemačke osigurala polufinale
Jedino vodstvo u drugom poluvremenu, iz 58. minute, Hrvatima je bilo dovoljno za pobjedu nad Njemačkom rezultatom 25:24
18.01.2020. u 22:08
get url
text

Rukometna reprezentacija Hrvatske upisala je i petu pobjedu na Evropskom prvenstvu nakon što je poslije velikog preokreta s 25:24 savladala selekciju Njemačke.

Hrvatska je na startu imala vodstvo u dva navrata (1:0 i 2:1), no potom je Njemačka preuzela vodstvo i nije ga ispuštala sve do kraja prvog poluvremena.

Izabranici Line Červara imali su problema s realizacijom sedmeraca. Jedan su promašili, dok je dva odbranio Wolff.

Kod rezultata 10:8 uslijedila je serija Pancera od 4:0, što je bilo odlučujuće da ekipa Christiana Prokopa na pauzu ode s tri gola prednosti (14:11).

Na startu drugog dijela Nijemci s dva vezana gola odlaze na "plus pet", a u nastavku je prednost Njemačke konstantno bila na strani Njemačke. Varirala je između dva i pet golova.

U 47. minuti Hrvatska je stigla na gol razlike (21:20), prvi put nakon 6:5 iz 15. minute prvog poluvremena. U tim trenucima hrvatski napad se bazirao uglavnom na udarcima Stepančića, koji je bio najraspoloženiji igrač u redovima Kauboja.

Dvanaest minuta prije kraja David Mandić je pogodio za izjednačenje, nakon što je Mamić bacio odličnu kontru, a prethodila joj je prva odbrana hrvatskih golmana u drugom poluvremenu.

Hrvatska je u narednih nekoliko minuta u tri napada imala prilike da dođe do vodstva, no nije uspjela, a tome je kumovala i jedna odlična odbrana Wolffa.

Pet minuta prije kraja Njemačka je povela sigurno realizovanim sedmercem Reichmanna - 24:23. 

Greška u napadu Nijemcu su platiti 24. golom koji je za Hrvatsku postigao Domagoj Duvnjak, koji je cijelo drugo poluvrijeme igrao s dva isključenja.

Dvije i po minute prije kraja Červar je pozvao time-out i dogovorio taktiku za naredni napad nakon kojeg su Nijemci ostali sa šest igrača na parketu. To je na pravi način iskoristio Karačić koji je sedmim golom Hrvatskoj donio prvo vodstvo (25:24) nakon početnih 1:0 i 2:1.

Njemačka u zadnjem napadu nije uspjela postići gol, a Šego je skinuo zicer i prvom odbranom u drugom poluvremenu donio pobjedu Kaubojima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.