open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka
Hoće li Željezničar dobiti licencu za nastup u PLBiH naredne sezone?
Fudbalski klub Željezničar protekle godine proslavio je 100. rođendan, a istovremeno prolazi kroz jednu od najtežih kriza od osnivanja.
07.04.2022. u 21:31
get url
text

Plavi su u velikim finansijskim problema, nagomilani su milionski duguvi, što su priznali i u klubu, a među navijačima vlada bojazan da li će tim sa Grbavice dobiti licencu za nastupe naredne sezone u domaćem prvenstvu.

VEZANI TEKST - Željo objavio koliko je dužan: Klub bi mogao ostati bez cjelokupne imovine

O Evropi ionako niko i ne razmišlja... A, realno gledajući, trebalo bi se dogoditi čudo da izabranici trenera Edisa Mulalića kroz Premijer ligu BiH izbore nastup u kvalifikacijama za UEFA Konferencijsku ligu.

Najveći problem za dobijanje licence predstavljao je finansijski kriterij. Fudbalski savez BiH, u decembru 2021. godine usvojio je Pravilnik za licenciranje, u kojem je definisao normativ da klub zaključno sa 31. martom ne smije imati dugovanja prema igračima, trenerima i članovima radne zajednice, ostalim klubovima, državi (porezi)..., zaključno sa posljednjim danom prethodne godine.

Željezničar je kao i ostali premijerligaši imao dvije mogućnosti - da isplati kompletna dugovanja ili da potpiše ugovor o reprogramu duga.

VEZANI TEKST - Skupština FK Željezničar usvojila model za partnerstvo, klub neće biti privatizovan!

Kako nezvanično saznaje Faktor klub sa Grbavice uspio je riješiti ovaj problem i trebao bi dobiti licencu, što je svakako olakšanje za sve u klubu, ali i navijače.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da je Željezničar uspio potpisati reprograme, odnosno da je isplatio novac onima koji nisu željeli da dogovore odloženo plaćanje, a među kojima su i doskorašnji fudbaleri, koji su zimus napustili Dolinu ćupova.

Informacije smo pokušali provjeriti u klubu, ali iz FK Željezničar nisu željeli komentarisati te navode, objasnivši kako su "predali potrebnu dokumentaciju i čekaju odgovore i odluke nadležnih".

VEZANI TEKST - Željezničar nije dobio licencu za Evropu: Nisu problem Petrović i Savez...

S druge strane ništa nisu mogli komentarisati ni iz FSBiH. Pozivajući se na "sporazum o čuvanju povjerljivosti" koji su potpisali s premijerligašima, pojasnili su kako će sve informacije biti dostupne javnosti tek nakon sjednice Prvostepene komisije za licenciranje FSBiH, koja će biti održana do kraja ovog mjeseca.

Pojasnili su da će nakon toga o odlukama prvo biti obaviješteni klubovi, a tek potom i javnost.

Podsjetimo, Željezničar prije tri godine nije dobio licencu za nastup u UEFA Evropskoj ligi, jer do 31. marta 2019. godine nije isplatio dugovanja prema nekadašnjem treneru Slavki Petroviću (nisu imali potpisan ni reprogram).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.