open-navfaktor-logo
search
Zahvalili navijačima
Skupština FK Željezničar usvojila model za partnerstvo, klub neće biti privatizovan!
Skupština Fudbalskog kluba Željezničar usvojila je izmjene Statuta koje omogućavaju uspostavljanje strateškog partnerstva sa potencijalnim investitorima.
06.02.2022. u 16:45
get url
text

Usvojena je i strategija razvoja u naredne četiri godine, s obzirom na to da trenutno poslovanje nije samodrživo.

- Usvojili smo strategiju poslovanja kluba u naredne četiri godine. U septembru donijeli odluku da trenutno stanje nije održivo. Odlučili da promijenimo Statut za ulazak strateškog partnera.

Ne mislim na skrbnike, nego na partnera, jer smo kredibilni partner. Imamo najvjernije navijače koji će nam pomoći da prevaziđemo sve probleme - kazao je Edin Cernica, predsjednik Skupštine FK Željezničar.

On je potvrdio da je je u petak u prostorijama kluba boravio i Senad MNisimović, bivši predsjednik kluba.

- Tačno je da je Misimović bio u klubu u petak. Razgovor je bio u savjetodavnoj funkciji. Nije bilo razgovora o njegovom povratku u klub. Što ne znači da neće biti u budućnosti - kazao je Cernica, koji je naglasio kako je imovina FK Željezničar postala teret klubu, "jer su to namirisali ljudi loših namjera":

- Prvi korak budućeg partnera bit će da se izmire finansijske obaveze prema Poreznoj upravi, plaće igračima i dobavljačima. Drugi korak će biti ulaganje u stadion, u dvije tribine, a onda i ostali infrastrukturni radovi.

Obratili smo se i nekim bankama kako bismo osigurali novac da izmirimo porezne obaveze koje su nam problem.

Cernica je dodao još jedan vrlo bitan detalj.

- Partner dobija pravo upravljanja kluba na određeni vremenski period koji se dogovorimo. Nakon tog perioda sve ostaje u vlasništvu klubu i nakon 20 godina neće vrijediti 20 nego 120 miliona KM. Za sada smo dobili tri ponude. O onoj koju je poslao Eldin Diglisić već smo govorili, a za ostale dvije smo potpisali ugovor o tajnosti.

Neko je određene detalje dostavio medijima, a to nismo bili mi. Treća ponuda je došla prije desetak dana i aktivno se pregovara - istakao j Cernica.

Nihad Odobašić, član Skupštine FK Željezničar, koji je bio koordinator izrade dokumenta o četverogodišnjoj strategiji objasnio je o čemu se ovdje radi.

- Materijal je na 40 stranica i u njemu piše sve, odnosno organizacija i pozicije kluba u naredne četiri godine. Takav materijal je danas usvojen. Ovaj dokument je smjernica rada za naredne četiri godine.

Od danas imamo model prema kojem možemo razgovarati sa parnertima.

Jedno je sigurno. Klub se neće privatizirati. Postoje tri modela organizacije. Jedan model je njemački, a naš model je najsličniji njemu. To je aktiviranje kapitale koje klub ima kako bi se ostvarilo unaprijeđenje.

Potvrdio je da će stadion i nekretnine ostati u vlasništvu Želje.

- Klub štiti svoju imovinu. Imovina ostaje na klubu! Ne postoji privatizacija FK Željezničar. Nema privatizacija, samo uspostava partnerstva. To je linija ispod koje klub ne može ići.

Iz kluba su najavili da će biti objavljena imena onih koji su klub doveli u tešku situaciju, a nije isključeno ni njihovo krivično gonjenje.

- Prvo bih se zahvalio navijačima na njihovim akcijama i kampanjama. Još jednom su pokazali da su najveći investitor i sponzor kluba. Iz poštovanje prema navijačima objavilo smo saopćenje i obznanili sva dugovanja koja iznose oko sedam miliona. Iza svakog duga stoje ugovori, potpisi i odluke organa kluba. Nadzorni odbor je uspio da detektira štetne ugovore za koje ćemo u saradnji sa radnim grupama i poduzeti adekvatne radnje, te podnijeti odgovaraujće prijave - kazao je Edin Kovačević iz Nadzornog odbora, dodavši:

- Akcija navijača će nam pomoći da osiguramo licencu, da nastavimo takmičenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.