open-navfaktor-logo
search
Pravila su jasna
Željezničar nije dobio licencu za Evropu: Nisu problem Petrović i Savez...
Srećom po Plave kriterij za nastup u PLBiH je blaži u odnosu na dobijanje UEFA licence
09.05.2019. u 22:20
get url
text

Prvostepena komisija za licenciranje Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine protekle sedmice nije izdala licencu FK Željezničar za nastup u UEFA takmičenjima.

Plavi sa Grbavice, istovremeno su dobili dozvolu za nastup u Premijer ligi BiH, što je bilo čudno s obzirom na to da postoji "problem" zbog kojeg je stigla "rampa" na Grbavicu.

A "problem" ima svoje ime i prezime i zove se isplata dugovanja bivšem treneru Slavki Petroviću. Da ne bude zabune, Petrović nije problem, a nije ni FSBiH problem. Problem je "neko" iz kluba ko nije ispoštovao rok i na vrijeme izmirio dugovanja. Krajnji rok bio je 31. mart, a novac je na Petrovićevom računu bio 4. aprila.

Kao što je Amar Osim protekle nedjelje nakon dva crvena kartona igračima Mladosti slikovito objasnio da se moraju poštovati pravila, te da su fudbaleri tima iz Doboja kod Kaknja isključeni jer ih nisu poštovali, tako je i stvar sa licencom jednostavna. Željezničar, očito, nije poštovao pravila i ostao je bez prava nastupa u Evropi (sa Grbavice najavili žalbu Drugostepenoj komisiji za licenciranje N/FSBiH).

Međutim, iz Želje i sada tvrdi da su ispunili sve obaveze po pitanju zahtjeva za licenciranje i očekuju dobijanje licence nakon zasjedanja Drugostepene komisije.

U cijeloj priči apsurdno je da je Upravni odbor Željezničara suspendovao direktora Mirsada Šiljka.

- Radi utvrđivanja razloga nedobivanja licence na Prvostepenoj komisiji N/FSBiH, Upravni odbor u skladu sa Statutom kluba donio je odluku o suspenziji direktora do konačnog utvrđivanja činjenica - saopćili su u ponedjeljak iz FK Željezničar.

A što se tiče pravila, ona su po pitanju UEFA licence izričita. Dokumentacija klubova koji se bore za Evropu podliježe provjeri UEFA-e i zbog toga Prvostepena komisija nije imala izbora nego da većinom glasova uskrati licencu Željezničaru.

Kriteriji za dobijanje UEFA licence mnogo su strožiji od onih za nastup u domaćem takmičenju, ali će iz godinu u godinu biti sve približniji...

I to je, u ovom trenutku za Želju, možda sreća u nesreći. Jer, da su već sada došla vremena kada neće biti razlike između UEFA i licence za domaće takmičenje, Plave bi naredne sezone možda gledali i u Prvoj ligi Federacije...

A ukoliko Željo bude uradio sve po pravilima, Drugostepena komisija će preinačiti odluku i izdati licencu za Evropu. Jer, tako nalažu i pravila. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.