VEZANI TEKST - Luda kuća: Vlada KS Hadžihafizbegovića razriješila, Upravni odbor usvojio njegov program rada, kako se to desilo?

Posljednji je smijenjen Hadžihafizbogović, nakon čega se oglašavao na društvenim mrežama i u medijima, pa je potrebu da slučaj prokomentira imala i kantonalna zastupnica iz Naše stranke Vildana Bešlija. 

Povodom izjave Emira Hadžihafizbegovića da su ga s pozicije direktora Kamernog teatra 55 smijenile tajne službe iz susjedne zemlje reagovala je Vildana Bešlija, navedeno je prije dva dana iz Naše stranke. A u reagiranju Vildane Bešlije stoji:

- Poštovani gospodine Hadžihafizbegoviću, Skupština je oborila Vaš izvještaj, protiv kojeg sam i ja glasala. Razlog je prost – bili ste u sukobu interesa koji je utvrdio Ured za borbu protiv korupcije KS. Ne možete biti i član Predsjedništva SDA niti bilo koje političke partije i direktor pozorišta. Možda bi za teatar bilo bolje da ste se odrekli stranačke funkcije, ali to je Vaš izbor. Mi Vam zbog tog izbora nismo mogli dopustiti da upravljate dalje tako značajnom kulturnom institucijom kao što je Kamerni teatar 55. Vi ste odličan glumac, ali uloga političke žrtve Vam ne stoji.

Ukratko, Kamerni teatar 55 je dobro funkcionirao, direktor je dobro radio, zastupnici nemaju zamjerki u pogledu toga, no direktoru ne valja stranka kojoj pripada. Šta Alešu Kurtu nije valjalo u radu, zastupnici vladajuće "Trojke" u Kantonu Sarajevo ne kažu, ali je i njegov izvještaj oboren. 

Hadžihafizbegović na upit o tome da mu se spočitava kako glumi "političku žrtvu", kaže da ima neka pitanja za zastupnicu Bešliju, pa nam ih je proslijedio. A ona glase: 

- Gdje ste uvažena zastupnice pročitali i u kojem to aktu piše da je članstvo u predsjedništvu stranke i funkcija direktora Javne ustanove sukob interesa? Pokažite taj akt.

VEZANI TEKST - Kako su "seljaci koji su dobili rat" razvijali kulturu "u centru ničega" da bi Forto i Naša stranka danas pozirali?

- Da li su Vas prije nego što ste podigli ruku za nezakonitu odluku brifirali Sabina Ćudić i Damir Marjanović u hodnicima Skupštine i putem mobitela, da li ste znali da sam ja u sudskom postupku i da se čeka presuda u vezi sa dokazivanjem da nisam u sukobu interesa? I ko ste Vi da odlučujete i siječete glave prije sudske presude?

- Kad ste kao revnosni i demokratski odgajani, zašto ste Vi i Skupština KS jednoglasno digli ruke za usvajanje mog izvještaja, odnosno Izvještaja o radu Kamernog teatra 55 u avgustu 2021, kad sam ja već puna tri mjeseca bio pod optužbom Ureda za korupciju, koji je osnovan neustavno i nema nikakvu pravnu validnost, nego da po inputima NS-a, NiP -a, SDP-a likvidira i odstreljuje nepodobne. Dakle zašto ste, iako Vas je Kafedžić obavijestio da sam u sukobu interesa, glasali za Izvještaj Kamernog teatra. Da, glasali ste, a ja u sukobu interesa. Znate zašto, odgovorite građanima Sarajeva. 

VEZANI TEKST - Naša stranka i razvlačenje bošnjačke pameti: "Vještina je vladati kada neistomišljenicima date slobodu da govore"

Potpuno identična situacija avgust 2021. i maj 2022. U avgustu 2021. me jednoglasno podržavate, a ja u sukobu interesa. A ovamo me u maju rušite. Nije Vas Čampara dobro instruirao, vidi se da je loš pravnik, pa založio i Dinu Konakovića, koji je to previdio. Jednim od onih glasanja Vi ste, zastupnice draga, počinili krivično djelo. U prvom ili drugom slučaju. Bit će u drugom.

- Po kojoj tački Izvještaja ste ga oborili? Dakle, tog dana Vi glasate o Izvještaju, a ne o meni kao direktoru. Kakve veze ima Izvještaj najboljeg teatra na Balkanu sa blasfemijom oko sukoba interesa? Evo, upravo zato predsjedavajući Skupštine Okerić nikad, ali nikad, nije dao odgovor na naše dopise s jednim pitanjem: Zašto i po kojim tačkama naš Izvještaj nije usvojen?. Što on ne napiše zbog sukoba interesa direktora. Nego tišina i sakrivanje.

VEZANI TEKST - Afera "Tata": Po zakonu koji je i dalje na snazi, Forto jeste u sukobu interesa, ali ga nema ko kazniti!

- Ovo pitanje je čisto etičke i moralne prirode. Znate li da je rahmetli Segmedina Srna, također član Trojke, glasala za Izvještaj Kamernog teatra 55 i SARTR-a? Znate li ili ne znate? Da li ste Vi u tom trenutku bolje poznavali pravne akte od Segmedine? I na kraju, žao mi je što od 2. oktobra nećete više sjediti u zastupničkoj klupi, jer Vas i Vašu stranku čeka fijasko na Općim izborima. Moja je pretpostavka da nećete ni cenzus proći. A, znate zašto mi je žao? Samo zato što neću moći vidjeti lica vas iz NS-a, čije biografije iscure, s jedne strane, do Halidove pumpe u Semizovcu. S druge strane, vaše biografije eventualno mogu dobaciti do Binježeva i Tarčina, kad na sudu dokažem da nisam u sukobu interesa.

- Krunsko pitaje. Mislite li da je odobravanje sredstava rođenom babi od strane premijera Kantona Edina Forte sukob interesa ili ne? Babi mu trebao poticaj. Baš pišem jednu kolumnu "Poticajni babo". A što se službi tiče ide još jedna moja kolumna "Kanton Sarajevo u raljama KOS-a". Toplo Vam preporučujem da obje pročitate, bit će objavljene ne mom Facebook profilu.

VEZANI TEKST - Mustafić besramno obmanjuje javnost i brine se za svoju poziciju: Najavljivali performans, sad nemaju ništa s tim?

- Da li znate da je utjecajni reditelj Dino Mustafić, četiri godine bio potpredsjednik Naše stranke, što je ober politička funkcija i direktor Javne ustanove MESS? Sve četiri godine su mu Izvještaji na Skupštini jednoglasno usvajani. Znate ko je te četiri godine bio ministar kulture i sporta u Kantonu? Jedan glumac po imenu Emir Hadžihafizbegović. SDA stranci nije palo na pamet da čovjeka skidamo. Jako dobro je radio svoj posao. Vi i NiP, poštovana zastupnice, napravili ste takvu pravnu anarhiju u Kantonu Sarajevo, potpomognuti službama jedne susjedne zemlje da će trebati više energije da se Sarajevo devraniše od rušenja pravnog sistema nego što je trebao birvaktile FK Slogi iz Doboja da se vrati u republičku ligu bivše Jugoslavije. A, vraćala se tri teške godine.