Rekao je ovo u jednom intervjuu prije četiri godine Stjepan Kljuić, član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. 

Ako se Kljićeva teza o djelovanju KOS-a, što je skraćenica za omraženu Kontraobavještajnu službu u JNA, preko Naše stranke čini pretjeranom, pregrubom i suludom teorijom, i dalje ostaje neodgovoreno pitanje: Ako je osnovana Naša stranka, što je osnovana samo u Federaciji? Još preciznije: Zašto Naša stranka postoji samo u sredinama gdje su Bošnjaci većina?

VEZANI TEKST - Kako nazvati UZP i genocid ili šta Kojoviću znači "minimalni zajednički imenitelj" o ratu?

Na ovo pitanje nikada ni iz Naše stranke ne daju odgovor, niti se Naša stranka trudi djelovati tamo gdje Bošnjaci nisu većina. Djelujući iz te pozicije Naša stranka javnost, prvenstveno bošnjačku, već duže vrijeme uvjerava "da smo se međusobno ubijali i jedni drugima palili kuće" i da sa negatorima genocida trebamo tražiti "minimalni zajednički imenitelj" o ratu. 

Recimo, SDP koji se kao i Naša stranka voli pohvaliti svojom multietničkom strukturom i članstvom, djeluje u Banjoj Luci, kao i u još nekim mjestima u RS-u, ali ih ima i tamo gdje neprikosnoveno vlada HDZ. Naša stranka nije odmakla dalje od prostora na kojem su slobodu i politički, ali i svaki drugi pluralizam, kolokvijalno rečeno, omogućili Alija i Armija.

VEZANI TEKST - Naša stranka: U Ukrajini razlikovati agresora i žrtvu, u BiH smo se međusobno ubijali

Zvanični podaci sa web stranice Naše stranke su sljedeći: NS ima kantonalne odbore u Sarajevu, Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Unsko-sanskom kantonu i Srednjobosanskom kantonu. Što se tiče Bosansko-podrinjskog kantona tamo imaju lokalni odbor u Goraždu. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu imaju lokalni odbor u Mostaru. U sredinama gdje samostalno vlada HDZ i gdje je struktura stanovništva takva da su Hrvati većina, Naša stranka ne postoji. 

Glasači entiteta Republika Srpska uskraćeni su za tu "privilegiju" da glasaju za Našu stranku. Naime, Naša stranka jednostavno ne postoji u RS-u. 

Takva Naša stranka koja slobodno egzistira, učestvuje na izborima i vlada samo tamo gdje je temelje demokratije udarila SDA, ovih dana ubjeđuje javnost da su Izetbegovići diktatori!?

I ne radi se tu o pukom predizbornom kontriranju prof. dr. Sebiji Izetbegović kojoj je Sabina Ćudić tobože odgovarala na izjave date tokom predizbornih skupova, niti se radi o trenutnom političkom, predizbornom rivalitetu sa Bakirom Izetbegovićem. "Dosta vas je diktatori, Izetbegović" - množina, odnosi se i na prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića. 

 

 

 

Treba li prešutjeti očiglednu laž? Ne treba. Uostalom, upravo je Alija Izetbegović koji se zalagao za jednokopravnost i slobodu svih naroda i bh. građana na svakom pedlju BiH, koji se zalagao za politički, vjerski i svaki drugi pluralizam, što je bio temelj njegove politike i vizije Bosne i Hercegovine, a kojeg našestrankaši ubrajaju u diktatore, objasnio zašto ne treba prešutjeti laž: 

VEZANI TEKST - Kako je Alija Izetbegović savjetovao aktiviste SDA: "Nikad nemojte prešutjeti laž, ona ima razorno dejstvo"

 

- Česta greška koju pravimo je sljedeće rezonovanje: "Ovo što govori opozicija (ili neko od njih) je laž, pa pošto je laž, ja neću da im odgovaram". Pogrešno! Laž nije očigledna. Naprotiv. Uostalom, ne govori on tebi i o tebi tu laž, on to govori narodu, a ti si samo povod. Zato i ti trebaš odgovoriti, ne sebi i zbog sebe, nego zbog naroda kome je lažna poruka upućena. Dakle, uvijek odgovoriti, demantovati, objasniti. Nikad prešutjeti. I to što prije, jer laž ima razorno dejstvo.

Govoreći o jednom događaju nakon rata Alija Izetbegović je rekao: 

- Ne mislim da se ovi ljudi bore za slobodu. Pazite, ovaj čovjek što je rekao "smrt nacionalistima", nije to rekao ni u Banjoj Luci, ni na Palama. Nego je to rekao čini mi se u Srebreniku (mjesto sa većinskim bošjačkim stanovništvom, op. a.). Rekao je to ovdje, "smrt nacionalistima", smrt nama... Lahko je vladati ako neistomišljenike šaljete u zatvor. Vještina je vladati kada neistomišljenicima date punu slobodu da govore, kako smo to mi dali u Bosni i Hercegovini.

I zaista, Sabina Ćudić i Naša stranka imaju punu slobodu da govore i politički djeluju. Kako je moguće u diktaturi i strahovladi "režima" da su gotovo svi sarajevski mediji prenijeli njenu malicioznu izjavu o "diktatorima"? Nisu to Ćudić i Naša stranka rekli u Banjoj Luci, ni na Palama, ni u Zapadnoj Hercegovini, nisu to rekli HDZ-u i Draganu Čoviću, nisu to rekli SNSD-u i Miloradu Dodiku, ni SDS-u... Tamo ih i nema, niti pokazuju interes da se petljaju HDZ-u i SNSD-u u posao. Naprotiv, gdje imaju priliku podupiru ih, kao što je bio slučaj s izborom gradonačelnika Mostara.

"Ako je osnovana Naša stranka, što je osnovana samo u Federaciji? Kada pogledate kako vuku poteze neki ljudi, sve vam je jasno". Nemaju li onda svakodnevni spinovi i laži drugi cilj osim razvlačenja pameti stanovništvu onog dijela BiH gdje Naša stranka jedino i djeluje?