open-navfaktor-logo
search
Ko šta nije znao
Luda kuća: Vlada KS Hadžihafizbegovića razriješila, Upravni odbor usvojio njegov program rada, kako se to desilo?
Emir Hadžihafizbegović ipak više nije direktor Kamernog teatra 55, potvrdio je to za Faktor ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić. 
09.09.2022. u 13:05
get url
text

Podsjetimo, jučer, 8. septembra, u jutarnjim satima Kamerni teatar 55 obavijestio je javnost kako je Hadžihafizbegović dobio podršku v. d. Upravnog odbora, te da ostaje na poziciji direktora, a na kraju dana, ipak je smijenjen...

VEZANI TEKST - U istom danu ostavili ga, a onda smijenili: Emir Hadžihafizbegović ipak više nije direktor Kamernog 55

Šta se dogodilo u međuvremenu, pojasnio je ministar Avdić.

- Kamernom teatru 55 Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izvještaj 24. maja. Tim redoslijedom smjenjuje se Upravni odbor i direktor. Emir je s pozicije direktora smijenjen 6. septembra - kazao je Avdić.

Istakao je da postoji Odluka o izmjenama i dopunama odluke o preuzimanju prava osnivača Javne ustanove Kamerni teatar 55.

{$galerijaFotografija}

- Ovo piše u izvodu iz Pravila Javne ustanove Kamerni Teatar 55, član 58: Vlada Kantona će razriješiti predsjednika i članove Upravnog odbora, direktora i predsjednika i člana Nadzornog odbora i prije isteka mandata na koji su imenovani u sljedećim slučajevima: ako utvrdi da je odgovoran za neuspješan ili nezakonit rad Teatra, ako je Teatar poslovao sa gubitkom dvije (2) godine uzastopno, na njegov lični zahtjev, ako Skupština ne usvoji izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Teatra, u drugim slučajevima utvrđenim zakonom i pravilima ustanove. Vlada Kantona je razriješila Emira Hadžihafizbegovića kao i ostale direktore javnih ustanova čije izvještaje o radu i finansijskom poslovanju nije usvojila Skupština. Dakle, Vlada Kantona razrješava dužnosti direktora, bira se v. d. Upravnog odbora, koji onda daje ime v. d. direktora i poslije toga ide imenovanje v.d. direktora, a odabran je Muhamed Hadžović - naglasio je Avdić.

No postavlja se pitanje, ako je Hadžihafizbegović razriješen 6. septembra, o čemu na taj datum nema nikakve informacije na zvaničnoj internet stranici Vlade Kantona Sarajevo, kako je onda dva dana poslije - 8. septembra, dobio podršku v. d. Upravnog odbora, što je značilo da ostaje na poziciji direktora. 

Screenshot internet stranice Vlade KS: Objavljeni tekstovi 6. septembra

- To je informacija koju ste dobili od Emira, ja sam vam objasnio koja je procedura i kako je urađeno - kategoričan je Avdić. 

Hadžihafizbegović je trenutna dešavanja prokomentirao na svom Facebook profilu: "Stalno mi nešto uzimaju, a ja nemam osjećaj da išta gubim. Uzimaju ljudi, daje Bog". Potom je u komentaru objasnio o čemu se radi:

- Ova slika i poruka na njoj sadrži sve što je potrebno reći u vezi s mojom nezakonitom smjenom sa mjesta direktora Kamernog teatra 55. Ovaj teatar veći je i važniji i od mene i od vlade i od egzekutora ministra Avdića i od predsjedavajućeg skupštine i od zastupnika. Čestitam novom v. d. direktora mom kolegi Muhamedu Hadžoviću. Mlad, pametan, sjajan umjetnik. Duboko vjerujem da će do konkursa za novog direktora uspješno voditi teatar u kome i igra i napravio je fenomenalne glumačke kreacije. Toliko o mom teatru. A što se Vlade KS tiče, o tome u narednoj sedmici. Narušili su pravni sistem države Bosne i Hercegovine sa elementima krivičnog djela. Ali to, dragi građani Sarajeva, i ne čudi jer većinu te vlade kontroliraju sigurnosne službe jedne susjedne zemlje. Te službe su mene skinule, a ne Vlada KS. Morali su požuriti jer trajat će još samo 23 dana. Mašem vam sa službenog puta iz Zagreba koji su čekali da me lakše "odstrijele". Poručujem im da još jednom da pročitaju stih sa slike, a o svemu više naredne sedmice. Evo me u društvu sa Ćirom Blaževićem koji vas neizmjerno voli i pozdravlja - napisao je Hadžihafizbegović. 

Podsjetimo, ranije je u javnost izlazio sa informacijama da njegovoj smjeni nije "kumovao" oboreni izvještaj, za koji je tvrdio da nije bilo razloga da se obori, već da je sporno što je član Predsjedništva SDA i direktor teatra.

izvjestaj3.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.