Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je u četvrtak Program raspodjele sredstava parlamentarnim političkim strankama u SBK, kojima će u ovoj godini biti isplaćeno ukupno 900.000 maraka.

Premijer Tahir Lendo kazao je novinarima da se ovaj grant dodjeljuje po Zakonu o finansiranju političkih stranaka, dok pojedinani iznosi za stranke ovise o broju zastupnika u Skupštini SBK, kao i zastupljenosti žena u skupštinskim klupama.

Na upit novinara da prokomentira odluke pojedinih nivoa vlasti koje su ukinule izdvajanje budžetskog novca za političke strane, Ledno je kazao da je to populizam.

- Rijetki su to primjeri i to je populizam. Ono što je zakonom precizirano, to treba izvršavati i ja neću odstupiti od zakonskih obaveza. To je moj stav - kazao je Lendo.

Vlada je danas, među ostalim, donijela odluku o izdvajanju sredstava, sa stavke kapitalni transferi, za sufinansiranje projekata važnih za kanton, u ukupnom iznosu od 40.000 maraka.

Od toga će Nadbiskupsko sjemenište "Petar Barbarić" Travnik dobiti  20.000 maraka, za obnovu dvorišta i izgradnju ograde za potrebe osnovne i srednje škole, a Muftijstvo Travničko 20.000 maraka za projekt proširenja restorana škole za učenike Medrese.