open-navfaktor-logo
search
"Najave rata u BiH"
Glavni Tuđmanov špijun: Lučić za zveckanje oružjem optužio Izetbegovića, šta je rekao o Dodiku i Čoviću
Ivo Lučić, nekadašnji šef Sigurnosno-informativne službe (SIS) HVO-a i pomoćnik direktora HIS-a, sada "povjesničar, analitičar", najpovjerljiviji hercegovački špijun Franje Tuđmana komentirao je zabrinjavajući izvještaj visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojim on upozorava Vijeće sigurnosti UN-a da se stanje u BiH opasno komplicira, da je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji "vrlo realna" mogućnost ponovnog sukoba. 
03.11.2021. u 09:42
get url
text

VEZANI TEKST - Ekskluzivno otkrivamo prvi Schmidtov izvještaj UN-u: Ako ne reagujemo, mir će biti ugrožen, a Dejtonski sporazum poništen

- Ovaj izvještaj zvuči dramatično, vidjelo smo nekoliko rečenica, nismo vidjeli cijeli taj njegovo izvještaj. Ne znamo šta u potpunosti govori i kaže, ali ovo je samo po sebi zabrinjavajuće. Naravno da je situacija komplicirana, problematična. Već desetak godina se to može čuti u medijima, govorio sam i pisao da treba uložiti više energije u BiH. Nije pitanje hoće li se BiH raspasti, društvo se raspalo u ratu, pitanje je hoće li ona profunkcionirati. Institucije jedva funkcioniraju, još se nije niti konstituirala Vlada koja je već praktično trebala završiti mandat, prošle su već tri godine - kazao je Lučić, dodajući da ne govorimo o tome šta "Dodik radi sa performansom, ali da istovremeno i ukazuje na probleme". 

- Smatram da Dodik nije jedini problem ovdje. Ima tu daleko ozbiljnijih problema. Trebalo je vidjeti intervju Bakira Izetbegovića i njegove prijetnje tenkovima, vojskom. Izvještaj ima svoj temelj, ali onda se stvara histerija s druge strane, onda se počinje prijetiti, počinju se brojati tenkovi i vojske, što je vrlo opasno za BiH, ali i za okruženje. Hrvatskoj to nikako ne ide u prilog - rekao je on. 

No, tu je i odgovornost međunarodne zajednice, smatra Lučić. Spomenuo je Rezoluciju NATO-a gdje se, kako je rekao, nije mogla staviti definicija o tri konstitutivna naroda, nakon čega su predsjednik i ministar vanjskih poslova lobirali i tražili.

- Ko je onda taj ko je razbijao Dejtonski sporazum? Međunarodna zajednica definitivno u tome sudjeluje, a sam Christian Schmidt zapravo na neki način predstavlja njemačku politiku, iako predstavlja UN - kazao je Lučić. 

VEZANI TEKST - Mandat EUFOR-a se produžava, Schmidt se neće obratiti u UN-u

Lučić dodaje da postoji probuđen interes međunarodne zajednice za BiH.

- Nisu pokazivali interes dok se stvari nisu počele komplicirati. Ponovno se uključuje i američka politika. Ono što su potiskivali, nije bilo dovoljno, shvatili su da se moraju uključiti, da je situacija ozbiljna. 

Međunarodna zajednica je zapravo instalirala Dodika, a sada je postao problem, smatra Lučić. Smatra i da neće doći sporazumom do izmjena Izbornog zakona. 

- U to sam uvjeren. To sam i čuo direktno od Izetbegovića. To se može samo nametnuti, kao što je uostalom u BiH i sve drugo nametnuto. Stvari se moraju nametnuti da bi se stvorila ravnoteža, a u konačnici i Ustav je sam po sebi održiv, da ga se silom nije išlo mijenjati i prilagođavati prema željama lobista. 

Na pitanje hoće li zapravo onda EU i SAD moći nametnuti "bošnjačkoj strani" takvo rješenje, Lučić kaže da to ne zna, da je to bilo moguće prije 25 godina, ali da sada ovo što smo gledali u Afganistanu ne izgleda obećavajuće.

- Sve češće imam osjećaj kao da sam vratio u 89. ili 90. godinu. Slušam priču o građanskoj državi, o pravu "jedan čovjek jedan glas", o tome da će se "institucionalno ili izvaninstitucionalno rješavati problemi", kao što je govorio i Slobodan Milošević, u skladu s Ustavom ili van njega. Takve su stvari jako opasne. 

Dodaje i da su svi Hrvati u BiH jedinstveni po pitanju svoje budućnosti.

- Svi su okrenuti EU i NATO paktu. Tu postoji saglasnost i mislim da je to dobro za BiH i Hrvate u BiH - zaključio je Lučić. 

OVDJE možete pogledati u cijelosti razgovor s Ivom Lučićem. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.