Ponedjeljak, 08.08.2022.
FOTO: FUCZ

FUCZ i EUFOR kod Sarajeva simulirali spašavanje alpiniste i izvlačenje stradalog od mine

Organizatori ove obuke i vježbe bili su EUFOR, Odjeljenje za zrakoplovstvo (AVDET), Medicinske evakuacije (Medevac) i FUCZ

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i EUFOR-a održali su jučer vježbu helikopterskog spašavanja potencijalnih žrtava minske ili neke druge nesreće. Obuka je izvedena u kampu Butmir, a vježba na lokaciji Uževice i Sedam vrela u rejonu Nahoreva kod Sarajeva u blizini vodopada Skakavac.

Organizatori ove obuke i vježbe bili su EUFOR, Odjeljenje za zrakoplovstvo (AVDET) Medicinske evakuacije (Medevac) i FUCZ, a njen cilj bio je prezentacija mogućnosti učesnika i provjera njihovih sposobnosti i opremljenosti ali i saradnja i zajedničko djelovanje na terenu.

Prvi dio obuke obuhvatao je teorijski dio koji se sastojao od upoznavanja sa opremom, helikopterom i vitlom, sigurnosnim procedurama i tehničkim postupcima, dok je u drugom dijelu obuka obuhvatala praktični dio u kome su pripadnici FUCZ radili podizanje i spuštanje vitlom na helikopteru u letu.

Vježba je imala tri scenarija, a uključila je spašavanje alpiniste iz stijene vitlom, evakuaciju unesrećenog sa nepristupačnog terena vitlom, dopremanje petočlanog tima na lokaciju, izvlačenje žrtve minske nesreće i njen transport helikopterom. Za vježbu je korišten EUFOR-ov helikopter Agusta Bell 212, a obuku je uspješno završilo 12 pripadnika FUCZ-a.

Akcenat vježbe je bio na uvježbavanju i usaglašavanju procedura FUCZ i vazduhoplovnih snaga EUFOR-a (Austrijskog vazduhoplovstva), koje zračnim putem daje medicinsku podršku (MEDEVAC) u EUFOR-u, kako bi se u slučaju bilo kakvih sličnih minskih nesreća na nepristupačnom terenu moglo zajednički i u što kraćem vremenu odgovoriti i što prije spasiti uneserećenog.

Namjera ove vježbe bila je da se pokaže šta se sve može desiti ljudima u BiH kada sebe dovedu u opasnost, poput slučaja alpiniste koji se zaglavi u stijenama ili kod neke druge opasne situacije kao što je izvlačenje žrtve minske nesreće obzirom na to da veliko dio BiH još uvijek zagađen minama i NUS-om.

- Ovom obukom i vježbom ,koja je ocijenjena veoma uspješnom, sigurnost na planinskim područjima u Bosni i Hercegovini biće znatno poboljšana, kako za bh. građane, tako i za turiste koji sve više posjećuju prirodne ljepote naše zemlje - saopćeno je iz FUCZ-a.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh