open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Farmaceuti u Vladi TK: Nešto novca za povećanje naknade apotekarima, ipak, ima
Ovom prilikom magistri farmacije su informisali premijera i ministricu o značaju ove naknade i šta sve apoteke finansiraju iz ove cijene, kao i visini naknade koju dobijaju apoteke u drugim kantonima u FBiH
20.11.2019. u 19:23
get url
text
Detalj sa sastanka u Vladi TK
get url
text

Poslovanje apoteka na području Tuzlanskog kantona, kao i visina naknade apotekama za izdavanje lijekova sa esencijalne liste bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministrice zdravstva TK Dajane Čolić sa delegacijom magistara farmacije TK, saopćeno je iz Vlade TK.

Ovom prilikom magistri farmacije su informisali premijera i ministricu o značaju ove naknade i šta sve apoteke finansiraju iz ove cijene, kao i visini naknade koju dobijaju apoteke u drugim kantonima u FBiH.

Premijer Tulumović i ministrica Čolić su ovom prilikom istaknuli da Vlada Kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja TK trenutno pripremaju Finansijski plan Zavoda za narednu godinu, gdje se planira i određeno povećanje iznosa ove naknade.

- Finansijskim planom koji je trenutno u pripremi planiramo i određeno povećanje naknade za izdavanje lijekova. O tačnoj cijeni u ovom momentu ne možemo govoriti jer ona mora biti u skladu sa finansijskim mogućnostima Zavoda - kazali su danas premijer Tulumović i ministrica Čolić.

Podsjećamo, na press konferenciji povodom 100 dana rada Vlade premijer Tulumović je rekao da su "zahtjevi farmaceuta nerealni", ali čini se da je u međuvremenu došlo do promjene tog stava.

Na sastanku je danas bilo govora i o organizaciji rada apoteka, posebno kada je u pitanju noćno dežurstvo.

- U Banovićima od pet apoteka niti jedna nema organizovano noćno dežurstvo. Banovići i građani Banovića zaslužuju da imaju dežurnu apoteku i da budu u prilici da u svom gradu mogu uvijek kupiti lijek - kazao je premijer Tulumović te pozvao magistre farmacije da i o ovom aspektu organizacije rada apoteka moraju povesti računa.

Također, danas je razgovarano i u vezi sa implementacijom E-recepta na području našeg kantona. Predstavnici magistara su izrazili spremnost svih apoteka za uvođenje ovog sistema, koji bi, prema njihovim riječima, znatno olakšao i unaprijedio proces izdavanja lijekova, navodi se u saopćenju Vlade TK.

Delegaciju magistara farmacije na današnjem sastanku su činili predsjednica Komore magistara farmacije TK Aneda Cipurković, generalni sekretar Komore magistara farmacije TK Dragana Nikić, predstavnica Komore magistara farmacije FBiH Džana Tučić, predstavnik apoteka javnih ustanova TK Edim Kadić i predstavnik privatnog sektora i pojedinačnih apoteka TK Senad Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.