VEZANI TEKST - Vojnici EUFOR-a na sarajevskim ulicama

Na ove tri lokacije bit će smješteno 500 pripadnika rezervnih snaga evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea) koje su nedavno predostrožnosti radi, raspoređene u našoj zemlji, kao pojačanje postojećim snagama. 

Iz EUFOR-a je poručeno da je njihov cilj učinkovitije podržati bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

- Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU-a da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU-a i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine - saopćeno je krajem prošlog mjeseca iz EUFOR-a.