Četvrtak, 11.08.2022.

Vojnici EUFOR-a na sarajevskim ulicama

U Bosnu i Hercegovinu ovih dana stižu snage EUFOR-a kao pojačana operativna patrola za podršku partnerima u BiH.

Nakon što su u protekla dva dana primijećene kolone vojnih vozila koja su se kretala ka Sarajevu, danas su se i ulicama glavnog grada prošetali pojedini pripadnici EUFOR-a, koji su privukli pažnju građana.

Ranije je iz EUFOR-a najavljeno da četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a stižu u BiH, a koji će, predostrožnosti radi, biti raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama.

VEZANI TEKST - Novi konvoj EUFOR-a stigao u Sarajevo, nastavlja se raspoređivanje snaga

- Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini. To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine - naveli su iz EUFOR-a.

Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a, a situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh