Tako smo, uporedo sa insistiranjem na potrebi postojanja etničkog legitimiteta, svjedočili i činjenici da HDZ-ova Zora Dujmović predstavlja srpski narod u Federaciji BiH, uprkos vrlo upitnom postojanju podrške srpskog glasačkog tijela. HDZ-ova nedosljednost je krunisana primjerom Gorana Opsenice, koji je prije dvije godine zaspao kao Hrvat, a probudio se kao Srbin samo kako bi kao pripadnik tog naroda dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Međutim, tu nije kraj HDZ-ove specifične i ne naročito dosljedne borbe za etnički legitimitet. Za svoju modificiranu verziju etničkog legitimiteta, prema kojem nehrvati mogu biti legitimni predstavnici ako su članovi te stranke, borit će se i na predstojećim Lokalnim izborima u Mostaru.

Na drugom mjestu liste HDZ-a BiH u Gradskoj izbornoj jedinici u Mostaru je Radmila Komadina, dosadašnja savjetnica gradonačelnika Ljube Bešlića i nekadašnja predsjednica Kluba srpskog naroda u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Dok je Komadina bila predsjednica Kluba srpskog naroda u Gradskom vijeću, dopredsjedavajuća Gradskog vijeća je bila Slađana Gotovac. I ona će biti na listi HDZ-a BiH i to na devetom mjestu. Gotovac je bila članica Narodne stranke Radom za boljitak.

Na petom mjestu liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Grada Mostara je Miljana Kovačević, za koju lokalni hercegovački portali pišu da je bila članica mostarskog SNSD-a.

Zbog članice SNSD-a na listi HDZ-a BiH Srbi iz Mostara optužuju Milorada Dodika da je izigrao dogovor vezan za koaliciju srpskih stranaka u Mostaru „Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“. Iako je Dodik najavio da neće praviti predizbornu koaliciju sa HDZ-om BiH na predstojećim Lokalnim izborima, čini se da šef SNSD-a nije bio baš najiskreniji.

U skladu s ranije utvrđenim kvotama, srpski narod u Mostaru će nakon izbora imati minimalno četiri vijećnika u Gradskom vijeću.