open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Poštujemo volju naroda pokazanu na izborima
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako poštuje volju naroda izraženu na biralištima tokom jučerašnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji.
15.05.2023. u 21:09
get url
text

- Bez obzira na rezultat, pobjednik izbora 14. maja bila je turska demokratija i turski narod - naveo je Erdogan na Twitteru.

Erdogan je naveo da će njegov Narodni savez pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora 28. maja te je dodao da se nada historijskom uspjehu.

- Dajući Narodnom savezu većinu u turskom parlamentu na nedjeljnim izborima, turski narod je potvrdio povjerenje i vjeru u nas i naš savez - dodao je Erdogan.

Ranije u ponedjeljak, čelnik državnog izbornog tijela rekao je da će Turska održati drugi krug predsjedničkih izbora nakon što niti jedan kandidat nije osvojio većinu na nedjeljnim izborima.

- Prvi krug glasanja završio je tako da niti jedan kandidat nije uspio preći traženi prag od 50 posto, ali je sadašnji turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u vodstvu - rekao je Ahmet Yener, predsjednik Vrhovne izborne komisije.

Erdogan, zajednički kandidat Narodnog saveza, i njegov najbliži konkurent Kemal Kilicdaroglu, predsjednik glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) i zajednički kandidat šestostranačkog Nacionalnog saveza, sučelit će se u drugom krugu.

Erdogan je završio prvi krug s 49,51 posto glasova, a Kilicdaroglu je bio drugi sa 44,88 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.